Osobe koje su se zarazile COVID-om 19 imaju povećani rizik od razvoja ove bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Osobe koje su se zarazile COVID-om 19 imaju povećani rizik od razvoja ove bolesti
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Osobe oboljele od COVID-a 19 mogu imati povećan rizik od rijetkih krvnih ugrušaka u oku koji ugrožavaju vid mjesecima nakon toga, pokazuje novo američko istraživanje.

Budući da zaraze virusom SARS-CoV-2 povećavaju rizik od začepljenja krvnih žila na drugim mjestima u tijelu, naučnici su proučavali gotovo pola miliona pacijenata oboljelih od COVID-a 19 kako bi vidjeli hoće li razviti ugruške u venama ili arterijama mrežnice, živčanom tkivu u stražnjem dijelu oka koje prima slike i šalje ih u mozak.

Tokom šest mjeseci praćenja kod 65 pacijenata razvila se okluzija vene u mrežnici. Iako je taj broj mali on odražava statistički značajno povećanje od 54 posto u usporedbi sa stopama prije COVID-a, prema izvještaju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA Ophthalmology.

Ugrušci retinalnih arterija bili su 35 posto češći nakon COVID-a 19 nego prije pandemije, no ta je razlika možda bila posljedica slučajnosti, piše Večernji.

Ugrušci su se najčešće javljali u bolesnika s drugim stanjima koja su povećala rizik od problema s krvnim žilama, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Čini se da rizik od ugrušaka nije povezan s ozbiljnošću zaraze koronavirusom. Studija ne može dokazati da je COVID-19 uzrokovao ugruške u očima tih pacijenata, istaknuli su naučnici, rekavši da su potrebne veće studije kako bi razjasnile to pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije