CDC upozorio: Opasna bolest jetre širi se među djecom, ljekari zbunjeni

0
Radiosarajevo.ba
CDC upozorio: Opasna bolest jetre širi se među djecom, ljekari zbunjeni
Foto: WebMDI / Ilustracija

Opasna bolest koja ugrožava jetru širi se među djecom u SAD-u.

U četvrtak je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao upozorenje zdravstvenim radnicima, upozoravajući da je u Alabami posljednjih mjeseci uočena "grupa" od najmanje devet neobičnih pedijatrijskih slučajeva hepatitisa, a da bi ih moglo biti još i više.

CDC je rekao da su te slučajeve upale jetre uzrokovao adenovirus, a ne COVID-19.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Prvi slučajevi u SAD-u identificirani su u oktobru 2021. u "velikoj dječjoj bolnici" u Alabami, priopćio je CDC.

Do novembra je pet pacijenata imalo značajno oštećenje jetre, a troje od njih imalo je akutno zatajenje jetre. Dvoje pacijenata zahtijevalo je transplantaciju jetre, ali, srećom, nijedan nije umro.

Slični slučajevi prijavljeni su u Velikoj Britaniji ranije ovog mjeseca, a Svjetska zdravstvena organizacija prošle je sedmice objavila da su uočeni i drugi u Španjolskoj i Irskoj. CDC je prošlog tjedna rekao Statu da su slučajevi u SAD-u u djece u dobi od 1 do 6 godina, a zdravstveni odjel Alabame je u priopćenju od 14. aprila rekao da su sva zaražena djeca mlađa od 10 godina.

Respiratorni adenovirus na djelu?

Čini se da je krivac za slučajeve upale jetre patogen nazvan adenovirus 41, virus koji se širi (kao što se i COVID-19) širi bliskim kontaktom i disajnim izlučevinama.

Adenovirusi se također mogu širiti stolicom, pa je pranje i dezinfekcija ruku izrazito važna.

Sva djeca oboljela od ovog hepatitisa su prethodno bila zdrava, a nisu imala COVID-19, objavila je zdravstvena agencija. To je zbunjujuće, jer adenovirus 41 obično inficira samo djecu s oslabljenim imunitetom, prema CDC-u. Ne postoji tretman za bolest.

Adenovirus 41 često uzrokuje akutni gastroenteritis kod djece, sa simptomima koji uključuju:
proljev,
povraćanje,
temperatura,
kao i respiratorni simptomi.

Za sada, CDC preporučuje da liječnici testiraju djecu s neobičnim, neobjašnjivim slučajevima hepatitisa na adenovirus, koristeći PCR testove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije