U Sarajevu besplatno testiranje na HIV i hepatitis

J. Ć.
U Sarajevu besplatno testiranje na HIV i hepatitis
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Besplatno testiranje na HIV i hepatitis i trajat će sve do 20 sati.

U organizaciji Klinike za infektivne bolesti KCUS na Trgu djece Sarajeva počelo je besplatno testiranje na HIV i hepatitis i trajat će sve do 20 sati.

Dio je to aktivnosti što ih organiziraju u Evropskoj sedmici testiranja (od 22. do 29. novembra), koja ove godine za temu ima isticanje važnosti integriranog testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i spolno prenosive infekcije.

Fokus je i na ostale aktivnosti podizanja svijesti i olakšanog pristupa testiranju i tretmanu, kao i na naglašavanje značaja Evropske sedmice testiranja i slogana te inicijative Testiraj.Tretiraj. Preveniraj. (Test.Treat.Prevent.)

"Primarni cilj Evropske sedmice testiranja je da što je moguće više ljudi spozna svoj HIV i heptitis status te da se reducira obim dijagnosticiranja u kasnim stadijima infekcije", navela je šefica odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS-a prim. dr. Vesna Hadžiosmanović.

Besplatno testiranje na HIV i hepatitis i trajat će sve do 20 sati. - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Šefica odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS-a prim. dr. Vesna Hadžiosmanović.

Pravovremeno testiranje omogućava ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, te sprječava transmisiju infekcije. Danas je HIV hronična bolest, koja se uspješno liječi, što omogućava dug i kvalitetan životni vijek, a hepatitis C je izlječiva bolest.

Kasne dijagnoze HIV-a i hepatitisa uzrokuju složeniji pristup liječenju i skrbi, što je skuplje za zdravstveni sistem. Kasne dijagnoze i odgođeni pristup liječenju najvažniji su faktori povezani s prenosom HIV-a i hepatitisa te s prevencijom povezanih bolesti i smrtnosti.

“Već sedmu godinu tradicionalno obilježavamo Evropsku sedmicu testiranja na HIV. Prve dvije godine odnosilo se samo na testiranje na HIV, a sada se testiranje odnosi i na hepatitis. Pogotovo na hepatitis C koji je nekad a bio smrtonosan", rekla je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, osim HIV-a i hepatitisa, doktorica je napomenula da rade testiranja i na ostale spolno prenosive bolesti.

Dodala je da je zadovoljna brojem testiranja, što prema njenom mišljenju ukazuje da postoji svijesti građana o ovom problemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije