Prijeti li Europi nova epidemija: Prvi simptomi groznica, glavobolja i bolovi

7
Radiosarajevo.ba
Prijeti li Europi nova epidemija: Prvi simptomi groznica, glavobolja i bolovi
Foto: EPA-EFE / London

Zdravstvene vlasti u Španiji objavile su upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja nakon što su kod 23 muškaraca detektirani simptomi kompatibilni s virusnom infekcijom već otkrivenom u Velikoj Britaniji i Portugalu.

Svi sumnjivi slučajevi prijavljeni su u madridskoj regiji. Iako tačna dijagnoza tek treba biti potvrđena, upozorenje je izdano za cijelu zemlju, prenosi The Guardian.

Sumnjive slučajeve analizira Nacionalni mikrobiološki centar koji treba i potvrditi te objaviti konačnu dijagnozu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Općenito govoreći, majmunske boginje šire se respiratornim putem, ali karakteristike ovih 23 sumnjivih slučajeva upućuju na prijenos putem sluzi tokom seksualnih odnosa. Svi sporni slučajevi su u Madridu i zabilježeni su među muškarcima koji su imali seks s muškarcima. Svi su zasad dobro, u izolaciji su kod kuće, ali pozorno ih motrimo u slučaju da im ipak zatreba bolničko liječenje", rekao je glasnogovornik madridskog regionalnog zdravstvenog odjela, piše Jutarnji list.

Fernando Simón, epidemiolog koji vodi španski zdravstveni centar za hitne slučajeve, kaže kako je malo vjerojatno da će se majmunske boginje značajno proširiti, ali također napominje kako se to ipak ne može niti isključiti.

Portugalske vlasti već su potvrdile pet slučajeva i istražuju još 15 sumnjivih. Portugalsko ministarstvo zdravlja navodi kako su svi njihovi slučajevi otkriveni u regiji Lisabon i dolini Tagus - radi se o muškarcima čiji simptomi uključuju ulcerativne lezije. Velika Britanija isto je izvijestila o sličnim slučajevima ulceroznih lezija s potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja.

"Pratimo situaciju na nacionalnoj razini i sarađujemo s europskim institucijama", saopćili su.

Prvi od sedam slučajeva prijavljenih u Velikoj Britaniji odnosi se na osobu koja je nedavno bila u Nigeriji, gdje se vjerojatno i zarazila. Prema britanskoj zdravstvenoj sigurnosnoj agenciji, sva četiri posljednja slučaja su muškarci koji se identificiraju kao homoseksualci ili biseksualci.

Rani simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove. Osip koji može izgledati kao vodene kozice ili sifilis također se može razviti i proširiti s lica na druge dijelove tijela, uključujući genitalije. Većina zaraženih oporavlja se u roku od nekoliko sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije