WHO: Koronavirus će još dugo biti s nama

Radiosarajevo.ba
WHO: Koronavirus će još dugo biti s nama
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je lijek za novu vrstu koronavirusa "nacionalno jedinstvo" i "globalna solidarnost", te upozorio da će taj virus još dugo biti s nama.

Govoreći u Ženevi, Ghebreyesus je podsjetio da su na jučerašnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, koju je organizovala Evropska komisiju, prisustvovali lideri 40 zemalja i da je prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv COVID-19.

Ghebreyesus je istakao da je događaj pokazatelj snažne globalne solidarnosti i da svi trebaju biti podjednako zaštićeni, prenosi Anadolija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je da je na konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv COVID-19.

"Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Učesnici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i vakcine protiv COVID-19", kazala je Von der Leyen, javlja Anadolija.

Ističući kako je pokrenuta neviđena saradnja na globalnom planu, Von der Leyen je izrazila veliku zahvalnost naučnicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Riječ je o skupu kojeg je Evropska komisija organizirala putem video konferencije s ciljem prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije