Španija: Nastavljen trend pada oboljelih i umrlih od koronavirusa

AA
Španija: Nastavljen trend pada oboljelih i umrlih od koronavirusa
Foto: AA / Španija

U Španiji je u protekla 24 sata zabilježeno 164 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom (COVID-19), čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 25.428.

Ministarstvo zdravstva Španije je saopćilo da je i danas nastavljen trend smanjivanja broja smrtnih slučajeva i novozaraženih na dnevnoj bazi.

U protekla 24 sata u Španiji su potvrđena 164 smrtna slučaja izazvana koronavirusom, kao i jučer, što je najmanji broj umrlih u jednom danu još od 18. marta.

Najviše umrlih na dnevnoj bazi je zabilježeno 2. aprila, kada je u Španiji od COVID-19 umrlo 950 osoba.

U posljednjih pet dana u toj zemlji broj umrlih na dnevnoj bazi je konstantno bio ispod 300.

U Španiji je u protekla 24 sata zabilježeno 545 zaraženih, te sada ukupan broj slučajeva iznosi 218.011, dok se od koronavirusa oporavila još 2.441 osoba, čime je ukupan broj izliječenih povećan na 121.343.

Španske vlasti počele su postepeno ublažavati mjere vanrednog stanja koje je uvedeno sredinom marta.

Danas su ponovo otvorene brojne trgovine i radnje poput stomatoloških ordinacija, frizerskih salona i prodavnica tehničke opreme.

Ipak, i dalje će na snazi ostati obavezne preventivne mjere socijalne distance, a od danas je u Španiji obavezno i nošenje zaštitnih maski u sredstvima javnog prevoza.

Automobilske kompanije poput Seata i Forda otvorile su svoje fabrike na ograničenom nivou, dok su mnoge kompanije u ostalim sektorima nastavile raditi od kuće.

Premijer Španije Pedro Sanchez je najavio da će vanredno stanje izazvano pandemijom COVID-19 najvjerovatnije biti produženo do okončanja pandemije koje se očekuje krajem juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije