... / Von der Leyen: Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio EU

29. 09. 2021. u 15:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu u Kosovo i Srbiju da prevladaju sve veći granični spor i ponovo se posvete pregovorima uz posredništvo Bruxellesa, dodavši da kao Njemica razumije izazove pomirenja nakon sukoba.

Snage NATO-a pojačale su patrole na Kosovu u ponedjeljak blizu graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi razljućeni zabranom ulaska automobila sa srpskim tablicama u zemlju, u najnovijim napetostima između susjeda, piše Hina.

"Znam što znači prevladati sporove. Dolazim iz zemlje koja je donijela Drugi svjetski rat svijetu i koja je odgovorna za Holokaust", rekla je šefica EK u prijestolnici Kosova u sklopu posjeta balkanskoj regiji uoči summita Europske unije i Balkana 6. oktobra.

Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija teže članstvu u Europskoj uniji, ali njihov napredak stagnira od obećanja Europske unije 2003. godine da će ih primiti nakon što ispune sve kriterije.

Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i podržavaju ga Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i većina članica Unije. No Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i blokira priznanje Kosova u Ujedinjenim narodima.

I Kosovo i Srbija, koja je službena kandidatkinja za članstvo u EU, moraju poboljšati međusobne odnose ako se žele pridružiti bloku. Njihovi pregovarači uputili su se u Bruxelles na posljednji krug pregovora uz posredništvo Europske unije.

"Nadam se da će izaći sa snažnim mandatom za pregovore. To je najbolji način za rješavanje problema i napredovanje. Duboko sam uvjerena da je jako važno deeskalirati (situaciju) i vratiti se dijalogu koji je konstruktivan", rekla je Von der Leyen.

"Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije", dodala je.

Unatoč snažnoj podršci Komisije za članstvo zapadnog Balkana u EU, blok 27 članica podijeljen je oko brzine "proširenja", a osobito oko toga treba li započeti pristupne razgovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)