Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon

1
Hina
Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon
FOTO: AA / Kabul

Vrhovni talibanski vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon u prvoj poruci otkako su islamisti preuzeli vlast i obećali mir, ali, već danas pale su prve žrtve na protestu u gradu Heratu.

"Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji", stoji u saopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada.

Nova vlada uspostavit će "mir, napredak i trajni razvitak" u zemlji, poručio je talibanski vođa.

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, ali,120.000 Afganistanaca proteklih sedmica već je iselilo u strahu od talibanske odmazde.

U dugoj poruci u kojoj je poželio "snažne i zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama", Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim "poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava".

Međutim, njegova obećanja, u vezi ženskih prava, za sada teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja jesu protesti što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Pandžširu.

Na protestu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je ranjenih mecima u utorak u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Riječ je o prvom smrtonosnom ishodu na protestima koji su, otkako su tzv. slamisti preuzeli vlast, održani u glavnome gradu Kabulu, Heratu i Mazar-i-Sharifu (na sjeveru).

Više stotina ljudi, a među njima mnogo žena, protestovalo je poslijepodne u Heratu uz povike "sloboda" i "smrt Pakistanu", noseći zeleno-crno-crvenu zastavu bivše vlade koju su talibani zamijenili svojom bijelom zastavom otkako su se vratili na vlast 15. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije