Afganistan: Talibani optuženi za ubistvo trudne policajke

4
Radiosarajevo.ba
Afganistan: Talibani optuženi za ubistvo trudne policajke
FOTO: AA / Kabul

Otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu ne prestaje se postavljati pitanje prava žena, a represija nad ženama u Afganistanu eskalira iz dana u dan. Svjedoci su tako za BBC navodno rekli da su talibani u jednom provincijskom gradu u Afganistanu ubili policajku.

Kako mediji nezvanično saznaju, Banu Negar ubijena je u porodičnoj kući pred rodbinom u Firozkohu, glavnom gradu centralne provincije Ghor. Ubistvo se dogodilo usred sve češćih izvještaja o eskalirajućoj represiji nad ženama u Afganistanu.

Talibani su rekli da nisu umiješani u Negarovu smrt i da istražuju incident.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Glasnogovornik Zabiullah Mudžahid rekao je kako su svjesni incidenta, da potvrđuju da je talibani nisu ubili te da je njihova istraga u toku.

On je navodno dodao da su talibani već najavili amnestiju za ljude koji su radili za prethodnu administraciju, a Negarovo ubistvo okarakterisali kao lično neprijateljstvo ili nešto drugo.

Detalji incidenta su još uvijek nedovoljni jer se mnogi u Firozkohu plaše odmazde ako progovore. 

Porodica kaže da je Negar, koja je radila u lokalnom zatvoru, bila u osmom mjesecu trudnoće. Tri naoružana napadača stigla su navodno u subotu u kuću i pretresla je prije nego što su vezali članove porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije