Talibani traže diplomatsku saradnju sa Njemačkom, zauzvrat obećavaju

0
Fena
Talibani traže diplomatsku saradnju sa Njemačkom, zauzvrat obećavaju
Foto: EPA-EFE / Kabul

Novi talibanski vladari Afganistana traže diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke, rekao je njemačkim novinama portparol tog pokreta.

"Želimo snažne i službene diplomatske odnose s Njemačkom", rekao je Zabihullah Mudžahid za list Welt am Sonntag.

Naveo je da bi talibani također željeli od Berlina finansijsku podršku, humanitarnu pomoć i saradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju, kao i od drugih zemalja.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

"U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistan. Nažalost, onda su se pridružili Amerikancima, ali to je sada oprošteno", rekao je Mudžahid novinama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas isticao je mogućnost da Berlin obnovi razvojnu pomoć Afganistanu ako talibani formiraju široku i inkluzivnu vladu, između ostalih uslova.

Njemačka je zatvorila svoju ambasadu u Kabulu i prekinula razvojnu pomoć nakon što su talibani prošlog mjeseca preuzeli vlast. Međutim, obećala je humanitarnu pomoć za zbrinjavanje izbjeglica u Afganistanu i okolici koja će biti dostavljena putem humanitarnih organizacija.

Evropska unija, kao cjelina, usaglasila je ove sedmice uslove pod kojima će raditi sa talibanima u ograničenom kapacitetu.

Oni uključuju da talibani garantuju da Afganistan neće pružati utočište za teroriste koji bi mogli planirati napade na druge zemlje kao u prošlosti; poštivanje ljudskih prava, posebno prava žena; uspostavljanje inkluzivne vlade; neometan pristup humanitarnoj pomoći te dozvolu stranim državljanima i ugroženim Afganistancima da napuste zemlju, javlja dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije