Britanski novinar: Nenajavljeno sam posjetio talibane - skuhali su mi čaj

1
Radiosarajevo.ba
Britanski novinar: Nenajavljeno sam posjetio talibane - skuhali su mi čaj
Foto: EPA-EFE / Talibani u Kabulu

Kada je reporter britanskog Telegrapha nenajavljeno posjetio sjedište talibanske vlade u Kabulu, nije mogao niti naslutiti kakvu će mu dobrodošlicu prirediti.

Uredno posložen radni stol i knjige za menadžerske gurue još uvijek su bile na stolu, kao ostavština prethodnih vlasti. Ipak, talibani su donijeli i nešto svoje: bijeli vjerski transparent njihovog pokreta te zaplijenjenu automatsku pušku M4 koju je prije koristio afganistanski komandos.

Bradati dužnosnik u tridesetim godinama bio je pristojan i ponudio mu čaj, ali je odbio otkriti identitet rekavši da nema ovlaštenje govoriti te da je samo "menadžer".

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

"Vrlo smo sretni što smo mi sada čelnici vlade. Želimo dobre odnose s ostatkom svijeta. Želim raditi sa strancim"a, poručio je iz jednog ureda u zgradi nekadašnjeg ministarstva financija.

Telegraphov nenajavljeni posjet zgradi nove vlade bio je iznenađujuće opušten. ponuđena šalica čaja predstavlja dio šarma što ga pokušavaju nametnuti talibanske vlasti koje su donedavno skeptično gledale na zapadne novinare, piše Jutarnji list.

Od talibanskog preuzimanja Afganistana hiljade boraca neuglađenog 'divljeg' izgleda stiglo je u Kabul, a mnogi od njih došli iz pobunjeničkih baza poput Kandahara i Helmanda. Često nose velike turbane, neurednu dugu kosu i bradu i oružje te predstavljaju suštu suprotnost sofisticiranim i modno osviještenim stanovnicima Kabula, primjećuje Telegraphov dopisnik. Nadziru Kabul u kamionetima ili stražare na kontrolnim punktovima.

"Kada sam prijašnjih godina dolazio u grad, morao sam se šuljati poput lopova, u slučaju da me vlasti ne uhvate. Nisam se mogao slobodno kretati po vlastitoj zemlji", ispričao je jedan taliban ispred obližnje zgrade britanske ambasade jedan od zapovjednika iz Kapise.

"Sada smo mi glavni. Nikada nismo mislili da ćemo izvojevati ovakvu pobjedu", rekao je.

Talibanski borci sada čuvaju ministarstva i hotele koje su još prije nekoliko sedmica pokušavali napasti.

Ističe da se talibanima pridružio prije 18 godina.

"Sretni smo zbog pobjede. Borili smo se 20 godina. Želimo uvesti islamski zakon, ali ne samo u Afganistanu", rekao je on.

Otkrio je da odlično barata engleskim jezikom, ali ubrzo donosi odluku da ga ipak neće koristiti u razgovoru s britanskim novinarom jer se ne želi, kaže, služiti jezikom okupatora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije