Austrija / Vlasti suočene s tužbom hiljada turista zbog širenja COVID-19 s odmarališta

01. 04. 2020. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Austrijske vlasti se suočavaju s grupnom tužbom oko 2.500 turista zbog lošeg postupanja tokom pandemije novog soja koronavirusa u popularnom skijalištu Ischglu, u provinciji Tirol.

Ovo skijalište je već pod istragom lokalnih vlasti u Innsbrucku nakon što su stotine slučajeva koronavirusa povezne upravo s tim skijalištem, piše CNN.

Vlasti u Tirolu su optužene da su prekasno reagovale na prve znakove zaraze u Tirolu, posebno u skijalištu Ischgl, što je doprinijelo širenju COVID-19 Evropom, ali i širom svijeta.

Austrijsko udruženje za zaštitu potrošača, koje optužuju vlasti za kasnu reakciju, objavila je da im se javilo oko 2.500 ljudi samo pet dana nakon što su uputili poziv za djelovanje. Oko 80 posto njih su Nijemci. Većina je u samoizolaciji.

Kako je jedno zimsko odmaralište proširilo COVID-19 kroz Europu

Henrik Lerfeldt ima lijepa sjećanja na Kitzloch, popularni restoran i bar u austrijskom zimskom odmaralištu, gradu Ischglu, gdje je i proveo nekoliko noći kada je tamo bio na odmoru prije tri sedmice.

Portparol tužitelja u Innsbrucku Hansjorg Mayr potvrdio je da su dobili prijavu udruženja i da je policija počela s istragom.

Udruženje za zaštitu potrošača je prvo podnijela prigovor na rad tirolskog gradonačelnika Gunthera Plattera, ali i protiv kompanija koje održavaju žičaru i nekih drugih predstavnika vlasti.

Širom Evrope su poslali apel mogućim žrtvama.

„Ako ste bili u skijalištu Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden ili Zillertalu od 5. marta nadalje i ako vam je potom dijagnosticiran koronavirus, onda možda imate pravo na zahtjev za naknadu štete od tirolskih vlasti, kao i od Republike Austrije, ako pokažete dokaze za nemar kroz relevantne izvještaje u krivičnom postupku“, objavili su na svom sajtu.

Smatraju da je držanje skijališta otvorenim, iako su vlasti znale ili trebale znati za prijetnju masovne infekcije, dovoljan razlog za razmatranje zahtjeva za naknadu štete.

Iz Ureda javnog tužioca za CNN su, govoreći o istrazi o mogućem nemaru i ugrožavanju ljudi, naveli da posebno istražuju da li je jedna kompanija za catering zatajila da im je jedan zaposlenik bio pozitivan na koronavirus krajem februara.

Tirolski guverner Gunther Platter je poručio da su tirolske zdravstvene vlasti odmah po saznanju da su gosti s Islanda zaraženi, kontaktirale doktora u Ischglu i od hotela zatražile popis gostiju s Islanda. Ljekar na skijalištu je rekao da nije vidio zaposlenike ni druge ljude sa simptomima.

Barmen iz Njemačke u baru Kitzloch postao je prva pozitivna osoba na COVID-19 nakon što se javio 7. marta u ljekarsku ordinaciju sa simptomima gripe.

Grad Beč objavio mjere zaštite od širenja virusa Covid-19

Nakon potvrđenih slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa COVID-19 u Beču i okolini, javne manifestacije i konferencije mahom su ograničene ili otkazane. Budući da značajan broj građana i dalje posjećuje gradske institucije Grad Beč je objavio mjere kako bi spriječio potencijalno širenje virusa: · Prilikom kihanja i kašljanja, prekrijte usta maramicom ili laktnim dijelom ruke (nikako rukama).

Vlasti su odmah naredile opširno testiranje, što je dovelo do još pozitivnih rezultata. Potom su, dodaju, poduzeli sve mjere, poput dezinfekcije bara i odvajanja zaposlenika te zatvaranja bara u kojemu se sve dogodilo. Nedugo potom zatvoreni su svi barovi u Ischglu i proglašen kraj turističke zimske sezone.

Podsjetimo, Ischgl i okolna mjesta imaju oko 500.000 posjetioca svake zime, a tamo skijaju poznati poput Paris Hilton, Naomi Campbell i Billa Clintona.

U Austriji je zasad zabilježeno više od 10.000 slučajeva koronavirusa, samo u Tirolu ih je 1.358, a preminulo je 128 ljudi.

KOMENTARI (1)