Grad Beč objavio mjere zaštite od širenja virusa Covid-19

Radiosarajevo.ba
Grad Beč objavio mjere zaštite od širenja virusa Covid-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 113,769
Umrlih: 3,890
Oporavljenih: 62,832
Broj slučajeva u BiH: 4

Nakon potvrđenih slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa COVID-19 u Beču i okolini, javne manifestacije i konferencije mahom su ograničene ili otkazane. Budući da značajan broj građana i dalje posjećuje gradske institucije Grad Beč je objavio mjere kako bi spriječio potencijalno širenje virusa:

· Prilikom kihanja i kašljanja, prekrijte usta maramicom ili laktnim dijelom ruke (nikako rukama).

· Perite ruke vodom i sapunom što redovnije, naročito poslije korištenja javnog prijevoza i posjete javnim ustanovama.

· Izbjegavajte rukovanje.

· Izbjegavajte kontakt sa bolesnim osobama.

· Ukoliko je moguće, koristite internet za obavljanje gradskih i drugih usluga. Sve transakcije kao što je plaćanje računa ili poreza obavljajte elektronskim putem.

· Ne posjećujete javne ustanove sa čekaonicama, ukoliko ste bolesni. Sva pitanja postavite telefonom, mailom ili putem web stranica.

· Djelujte odgovorno, pa ukoliko niste sigurni od čega ste se razboljeli tj. nemate ljekarsku dijagnozu – nemojte ugrožavati druge ljude – ostanite kod kuće i mirujte.

· Osobe koje za vrijeme posjete gradskim službama imaju jak kašalj u kombinaciji sa otežanim disanjem i/ili visokom temperaturom, treba da drže odstojanje od najmanje dva metra od osoblja i klijenata u neposrednoj blizini.

· Ukoliko ste u poslednje vrijeme putovali u Kinu, Italiju, Južnu Koreju, Iran, Hongkong, Japan i Singapur i ne osjećate se dobro, ostanite kod kuće i obavijestite svog ljekara.

· Ukoliko ste u posljednje dvije nedjelje doputovali iz zaraženih regiona, ostanite kod kuće i ne učestvujte u javnim događajima. To se naročito preporučuje osobama koje već imaju gripu ili kod kojih su tek nastupili simptomi gripe.

Austrijska vlada je u ponedeljak 24. februara 2020. godine predstavila paket mjera za borbu protiv širenja korona virusa. Prva dva slučaja u Austriji su potvrđena u pokrajini Tirol 25. februara 2020. godine, da bi treći slučaj bio ustanovljen u Beču dva dana kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije