Kriza / Vladimir Putin tvrdi da su greške Europljana dovele do skoka cijene plina

06. 10. 2021. u 16:28:00 Hina

Shares: 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je Europa odgovorna za plinsku krizu, jer nije zaključila dovoljno dugoročnih ugovora o isporuci plina s Moskvom, čime je potaknula rekordni skok cijena.

"Njihova se politika sastojala od izlaska iz dugoročnih ugovora i pokazala se pogrešnom", izjavio je Putin tokom sastanka s dužnosnicima ruskog energetskog sektora. "Pogriješili su", dodao je.

"Zbog toga je cijena plina oborila sve historijske rekorde i danas se približava 2000 dolara po kubnom metru, ili deset puta više od prosječne cijene prošle godine", dodao je ruski predsjednik.

Europa, čiju trećinu potreba za plinom pokriva Moskva, godinama navodi da želi imati različite izvore snabdijevanja ovog važnog energenta, ali bez nekog efekta.

Putin je rekao da su se Europljani počeli više oslanjati na kupovinu plina na licu mjesta nego na dugoročnu kupovinu, koja bi ih na nekoliko godina vezala za Moskvu. Danas više nema gotovinske kupovine.

U srijedu je cijena plina oborila nove rekorde i porasla za 25 posto na europskim tržištima, dok potražnja ne prestaje rasti prije zime, uz ograničenu opskrbu i smanjene zalihe.

Analitičari su upozorili da bi, s obzirom da su zalihe u europskim skladištima na historijski niskim nivoima u ovo doba godine, u Aziju odlazi većina ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz zemalja izvoznica, a Rusija dozira izvoz kroz cjevovode, postoji realna zabrinutost da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal.

Navode kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine.

Operater tog plinovoda, kompanija Nord Stream 2 AG, objavila je u ponedjeljak da je počelo punjenje tog cjevovoda plinom. Iako Nord Stream 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u oktobru. Ruski energetski div Gazprom najavio je da samo ove godine planira pustiti 5,6 milijardi kubnih metara plina kroz Sjeverni tok 2.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)