Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina?

3
Radiosarajevo.ba
Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Veleprodajne cijene prirodnog plina za narednu zimu u Europi dostigle su najviši nivo u posljednjih 13 godina.

Razlog za to je činjenica da će polako, ali kontinuirano smanjenje snabdijevanja iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, navodi se u analizi agenicije za procjenu cijena energenata S&P Global Platts.

Kako je navedeno, plinska skladišta u Europi ne pune se brzo i vjerovatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon mnogobrojnih poteškoća, piše portal Seebiz.eu.

U poređenu s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi metara kubnih u dvije godine skladištenja od aprila 2019. godine.

U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna.

Hladno proljeće

Za loše stanje u plinskim skladištima pojedini analitičari krive hladno proljeće.  Kako je navedeno, to bi u najboljem slučaju moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se očitaju trenutna kretanja, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima će ostati samo 5,5 milijardi cm3.

To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene kao i početkom ljeta.

Predviđa se da bi se norveška proizvodnja ovog energenta mogla vratiti na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže razine nakon strašnog zahlađenja 2018. uz pogoršani  potencijal za obnavljanje zaliha.

U najgorem slučaju, ako se ponovi zima iz 2020. godine, dodatnih 9,16 mlrd m3 povučenog manjka mogu situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske nivoe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije