Održan sastanak: Nove informacije oko plinovoda BiH i Hrvatska

0
Radiosarajevo.ba
Održan sastanak: Nove informacije oko plinovoda BiH i Hrvatska
Foto: Arhiv / Ilustracija

Nacionalni operatori plinskih transportnih sistema Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Plinacro i BH-Gas, održali su danas u Zagrebu sastanak na temu nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik i odvojkom za Mostar.

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sistem, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdijevanja prirodnim plinom za državu, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdijevanja.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali Izjavu o interkonekcijskoj tački magistralnog plinovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog transportnog sistema, nekoliko Pisama namjere i Memoranduma o razumijevanju i saradnji, temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj međudržavnih spojnih plinovoda između susjednih zemalja.

Predstavnici Plinacro i BH-Gasa - undefined

Foto: BH GAS: Predstavnici Plinacro i BH-Gasa

Također obavještava javnost da je Federalno ministarstva okoliša i turizma izdalo Rješenje o okolinskoj dozvoli, te da je u postupku izdavanje urbanističku saglasnost za idejni projekat izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije