Reakcije / Oglasili se iz BH Gasa o nestanku plina u FBiH

06. 05. 2021. u 08:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

BH-Gas želi javno i transparentno da upozna javnost da saopćenje Energoinvesta ne odgovara istini i potpuno dezavuiše javnost, piše u saopćenju ove kompanije nakon sinoćnje vijesti o obustavi dostave gasa za Federaciju BiH.

BH-Gas će u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema gazprom exportu i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom, kazali su iz ove komapnije.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Jedina neplaćena faktura je za mart mjesec i ista je dospjela za plaćanje prije 5 dana. Energoinvest svjesno zanemaruje činjenicu da je BH-Gas predložio i prelazno rješenje koje je ENERGOINVEST odbio. BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i da Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih poljedica u čemu BH-Gas ne želi niti da slučajno učestvuje.

Energoinvest ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta i time onemogućava BH-Gas da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine, stoji u saopštenju v.d. generalnog direktora BH-Gasaa.

Ovo je pravno nasilje koje provodi Energoinvest i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja.

Iz BH-Gasa tvrde kako su mjesecima upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će Energoinvest samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo.

Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter Transportgas Srbija dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je ENERGOINVEST trebao raskinuti. Energoinvest i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju BH-Gas da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a BH-Gas će fakturu Gazpromu izmiriti za 30 sekundi samo da ENERGOINVEST dostavi tu fakturu, ali ne žele.

BH-Gas nikad nije zaustavljao plaćanja prema Gazpromu niti su se ta plaćanja dovodila u pitanje, ali mi ne možemo platiti ako Energoinvest ne želi da nam dostavi fakturu Gazproma kako je to rađeno protekle 23 godine, navodi Salkić.

Žele da BH-Gas postupa protivno zakonskim propisima i da se odrekne svih razvojnih projekata koje znače diversifikaciju izvora snabdijevanja.

BH-Gas moli sve institucije za sprovedbu zakona da se uključe u ovaj problem jer je na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom Energoinvesta na Turski tok i to protivno odlukama vlade da obje kompanije ostanu na pravcu snabdijevanja Beregovo-BiH i to do 2023. godine. BH-Gas posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)