Istražili smo: Koliko građani BiH plaćaju plin u odnosu na Europu?

E. Halimić
Istražili smo: Koliko građani BiH plaćaju plin u odnosu na Europu?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sudeći prema podacima Eurostata za prvo polugodište prošle godine građani Bosne i Hercegovine za korištenje plina u svojim domaćinstvima izdvajali su u prosjeku po 720 KM za 1.000 kubnih metara plina.

S ovom cijenom građani BiH se nalaze na 23 mjestu od ukupno 29 europskih država koje su obuhvaćene istraživanjem Eurostata.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Skuplji plin u Europi plaćaju građani Švedske, Holandije, Danske, Portugala, Francuske, Irske, Austrije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Češke, Slovenije, Grčkem Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Estonije, Litvanije, Slovačke, Bugarske, Luksemburga, Latvije i Hrvatske.

Dakle, jeftiniji plin od BiH plaćaju građani Rumunije, Mađarske, Srbijem Moldavije, Turske i Gruzije.

Potpuno drugačija je situacija kad je riječ o cijenama plina za industrijske korisnike, dakle privrednike u BiH. Dakle kompanije u BiH prema podacima Eurostata plaćaju prilično skup plin, a ta cijena našu državu svrstava u sami europski vrh. Dakle, kompanije (industrija) koja preuzima gas sa distributivnog sistema za 1.000 kubnih metara plina u prvom polugodištu 2019. godine izdvajali su 890 KM/1000 sm3 bez PDV.

Istraživanje Eurostata - undefined

Foto: Screenshot: Istraživanje Eurostata

Skuplji plin plaćali su jedino privrednici Švedske, Danske, Holandije i Francuske.

Jeftiniji plin za svoje privrednike obezbijedili su u Srbiji, Poljskoj, Sloveniji, Estoniji, Slovačkoj, Portugalu, Litvaniji, Austriji, Latviji, Irskoj, Sjevernoj Makedoniji, Njemačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, češkoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Grčkoj, Belgiji, Moldaviji, Gruziji i Turskoj.

Međutim zanimljivo je kad se podaci industrijske cijene plina sa distributivnog sistema uporede s podacima o cijenama po kojima BH-Gas prodaje plin svojim industrijskim potrošačima - direktnim kupcima.

Ustanovili smo da industrija u BiH za 1.000 kubnih metara plina plaća 890 KM, međutim BH-Gas tih 1.000 kubnih metara plina prodaje po cijeni od 619 KM. Kako dolazi do ovako velike razlike pitali smo u kompaniji BH-Gas gdje su za Radiosarajevo.ba kazali da se razlika pojavljuje u dodatku koji je prihod distributera i to je ono na šta su i privrednici ukazivali, ali i mnogi to nisu razumjeli.

“Ovakve podatke smo prezentovali i obrazlagali podatkom da je npr. kupac BH-Gasa kao direktni kupac u Ilijasu imao mnogo povoljniju cijenu gasa od onog u Sarajevu. Ono sto uvijek sugerise podatak Eurostata je da imamo izrazito visoku cijenu gasa za industriju, ali ovi podaci objasnjavaju kako se dolazi do tog podatka”, pojasnili su.

Dodali su da BH-Gas nastoji da industrija koja je priključena direktno na transportni sistem ima povoljniju i aktivnu cijenu i stoga ne stoji podatak da sva industrija u FBiH/BiH ima visoku cijenu plina.

“Ono što je referentan podatak je cijena za krajnjeg kupca (stanovništvo) gdje je dat podatak o cijeni koja uključuje i veleprodajnu cijenu i distributivni dodatak i gdje smo pozicionirani na mjestu koje govori da imamo jednu od najpovoljnijih cijena gasa za domaćinstva. U odnosu na evropsi prosjek cijena za stanovništvo je za gotovo 50 posto manja”, kazali su iz BH-Gasa za Radiosarajevo.ba.

Govoreći o ovoj temi svakako treba istaći i indikatori koji mjere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama, pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom dnu, pokazuju to podaci Eurostata.

Građani Bosne i Hercegovine i zvanično najsiromašniji u Europi

Indikatori koji mjere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama, pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom dnu, pokazuju to podaci Eurostata. Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da BDP po stanovniku za BiH, izražen u standardu kupovne moći, za 2018. iznosi 31 posto prosjeka EU.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da BDP po stanovniku za BiH, izražen u standardu kupovne moći, za 2018. iznosi 31 posto prosjeka EU. Po ovom kriteriju, BiH je zajedno sa Albanijom, koja ima isti omjer, posljednja u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije