Prijeti nam nestašica plina: Svaki poremećaj mogao bi biti poguban

1
Radiosarajevo.ba
Prijeti nam nestašica plina: Svaki poremećaj mogao bi biti poguban
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Uravnoteženje europskog tržišta plina tokom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja vrlo je malo izgledno, a Europa bi se pred kraj godine mogla suočiti s nestašicom plina, piše analitički energetski portal spglobal.com.

S obzirom da su zalihe u skladištima na historijski niskim razinama u ovo doba godine, Azija je pobijedila Europu po pitanju opskrbe ukapljenim prirodnim plinom (LNG), a Rusija nastavlja dozirati izvoz, postoji realna zabrinutost da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal.

Navodi kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine.

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Ali, kako se očekuje da će njemačkom regulatoru za to trebati četiri mjeseca za objavu nacrta odluke, postoji stvarni rizik da će Sjeverni tok 2 ostati "suh" do početka iduće godine.

Zbog neviđenih tržišnih naprezanja, proizvođači poput Velike Britanije, Norveške, Alžira do Azerbajdžana, uz iznimku Rusije, na tržište plasiraju što je moguće više plina, a svaki neočekivani poremećaj u opskrbnim tokovima u bilo kojoj od tih zemalja mogao bi, uz nedostatak LNG-a, biti poguban za Europu, kažu analitičari S&P Global Plattsa, a prenosi Večernji.hr.

Očekuju ipak da će u četvrtom tromjesečju u zapadnu Europu doći više LNG -a nego u istom razdoblju 2020., što bi moglo donijeti određeno olakšanje.

Hladna zima mogla bi izazvati probleme za Europu, upozorio je krajem septembra francuski Engie, a prema Platts-ovim analitičarima, "osim nade u blagu zimu, ne postoji jasno rješenje za europske potrebe ove zime, čak ni uz Sjeverni tok 2."

Upozoravaju da firme gnojiva koje gutaju plin već rade u praznom hodu ili je proizvodnja smanjena te da bismo mogli čak svjedočiti povratku lož-ulja i nafte umjesto plina u elektroenergetska postrojenja.

Što se tiče potražnje za plinom u stambenom sektoru, očekuju da će u četvrtom tromjesečju ostati kao u istom lanjskom razdoblju.

Napominju da ne kupuju svi europski kupci plin na spot-tržištu te da su u boljoj poziciji oni koji su sklopili dugoročne ugovore za uvoz iz Rusije.

Međunarodna agencija za energiju je krajem septembra saopćila kako bi Rusija "mogla učiniti više" za povećanje dostupnosti plina u Europi i pomoći u punjenju europskih skladišta, koja su popunjena na niskoj razini za ovo doba godine te su 26. septembra bila na 74 posto kapaciteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije