Vladimir Putin i John Kerry: Klimatske promjene su naš zajednički interes

0
Hina
Vladimir Putin i John Kerry: Klimatske promjene su naš zajednički interes
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Putin i Kerry na sastanku

Moska i Washington dijele "zajedničke interese" u pogledu klimatskih promjena, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin specijalnom američkom izaslaniku za klimu Johnu Kerryju, koji je u posjeti Moskvi.

"Problem klime je sektor u kojem Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke interese i slične pristupe", istaknuo je ruski predsjednik u poruci koju je u srijedu objavio Kremlj.

Dodaje se da Putin "pridaje veliku važnost" realizaciji ciljeva Pariškog sporazuma o klimi. On se zauzima za to da se "dijalog" o tom pitanju liši politike, dodaje Kremlj. Tokom posjete ruskom glavnom gradu John Kerry već je pozvao ove sedmice na saradnju s Moskvom protiv klimatskih promjena kada se u ponedjeljak sastao s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Jedna od vodećih svjetskih proizvođača plina i nafte, Rusija zadnjih godina ističe da klimatske promjene shvata ozbiljno, suočena s razornim šumskim požarima svakog ljeta u Sibiru te s topljenjem permafrosta što ugrožava nekoliko gradova Arktika.

U godišnjem obraćanju naciji u aprilu Putin je izjavio da će se Rusija prilagoditi klimatskim promjenama i naredio je industriji da smanjuje emisije ugljika.

Klimatske promjene jedno su od rijetkih područja u kojima su se SAD i Europska unija izjasnile spremne za saradnju s Rusijom, u kontekstu stalnih međusobnih napetosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije