Rusija i SAD: U posljednji čas stigao kompromis o dostavi pomoći Sirijcima

0
Fena
Rusija i SAD: U posljednji čas stigao kompromis o dostavi pomoći Sirijcima
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Kamp u Siriji

Sjedinjene Američke Države i Rusija postigle su kompromis u posljednji minut u Ujedinjenim nacijama o nastavku dotoka pomoći za milione Sirijaca za dodatnu godinu, i to dan prije nego što bi prethodni sporazum trebao isteći.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o produženju pristupa humanitarnoj pomoći s kontrolnog punkta na turskoj granici, dobila je jednoglasnu podršku u 15-članom vijeću u petak.

Iako su SAD i ostali zapadni saveznici prvobitno tvrdili da trebaju biti dva ili tri koridora pomoći umjesto samo jednog, sporazum je pozdravljen kao znak da su Moskva i Washington mogli pronaći polja saradnje nakon samita prošlog mjeseca predsjednika Joe Bidena i Vladimira Putina.

Biden i Putin razgovarali su danas i „pohvalili su zajednički rad njihovih timova“ u postizanju sporazuma nakon samita, navodi se u saaopćenju Bijele kuće.

Ruski ambassaor u UN-u Vasilij Nebenzija, obraćajući se Vijeću sigurnosti, pozdravio je sporazum kao „historijski momenat“, prenosi Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije