Na Aljasci klimatske promjene dovele do neobične nove životinjske vrste

3
Radiosarajevo.ba
Na Aljasci klimatske promjene dovele do neobične nove životinjske vrste
Foto: Twitter / Pizli medvjed

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumiru, no globalno zatopljenje dovelo je do stvaranja nove životinjske vrste, medvjeda pizli, koja će nastaviti nositi gene ove izumiruće vrste.

S obzirom na to da se led na Antarktiku otapa, polarni medvjedi se sve više povlače na kopno u potrazi za hranom te se pare s grizlijima, odnosno sivim medvjedima koji putuju prema Aljaski, navodi za Daily Mail paleontologinja Larisa DeSantis, a prenosi Jutarnji.hr.

Ova nova vrsta medvjeda je puno otpornija na klimatske promjene i lakše se prilagođava, objašnjava DeSantis koja za izumiranje polarnih medvjeda krivi njihovu specifičnu prehranu.

Hrane se uglavnom tuljanima i to njihovim iznutricama te kožom i masnoćom, a s obzirom na otapanje ledenjaka, medvjedima je onemogućen lov.

DeSantis i njen tim usporedili su čeljust polarnog medvjeda s grizlijevom, koji je pak pokazao sposobnost da se prilagodi na toplije vrijeme.

"Polarni medvjed i grizli dijelili su pretka prije 500.000 do 600.000 godina. Sada su kutnjaci polarnog medvjeda manji nego grizlijevi, ali zato su im očnjaci veći. To je zato što se uglavnom hrane masnoćom.

Isto tako, polarni medvjedi imaju dulje lubanje koje su prilagođene za lov na tuljane", ističe DeSantis.

Kako god, kretanje grizlija prema sjeveru i seljenje polarnih medvjeda prema jugu doprinijelo je stvaranju nove vrste - pizli medvjeda - rijetke hibridne vrste koja je prvi put zamijećena u divljini 2006. godine.

Nova vrsta ima uglavnom bijelo krzno sa smećkastim tonom, te njušku koja je kombinacija ova dva medvjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije