Klima / Polarni vorteksi: Fenomeni koji mijenjaju lice svijeta kakvo danas poznajemo

31. 01. 2019. u 09:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Državni meteorološki zavod SAD-a najavio je da će u određenim dijelovima SAD-a vremenski uvjeti biti opasni po život. Istovremeno, Sjeverni je pol pogodio val vrućine zbog čega temperatura ondje iznosi 14 stupnjeva iznad tamošnjeg prosjeka.

Ovakve neobično vrijeme – hladnoću u SAD-u i toplinski val na Sjevernom polu – uzrokuju polarni vorteksi, koji se jedan iznad drugoga nalaze na sjevernoj hemisferi. Donji vorteks zapravo je krivudava rijeka snažnih vjetrova koji tokom cijele godine pušu oko 11 km iznad Zemljine površine.

Gornji vorteks nalazi se oko 50 km iznad Zemljine površine, a čini ga kružna rijeka vjetrova koji pušu samo tokom zime, piše The Conversation.

Oba vorteksa postoje zbog velike razlike između temperature na Arktiku i temperature na toplijim, južnijim dijelovima sjeverne hemisfere.

Emisije stakleničkih plinova su u zadnjih 50 godina Zemlju zagrijale za oko jedan stupanj. Međutim, temperatura na Arktiku porasla je za dva stepena. To veće zagrijavanje uzrokovano je topljenjem leda i snijega tokom proteklih desetljeća.

Zbog ubrzanog zagrijavanja Arktika, smanjila se razlika u temperaturi na sjeveru i na jugu, što je snizilo razlike u tlaku na Arktiku. To je oslabilo vjetrove nižeg vorteksa i prouzrokovalo velika lelujanja između sjevera i juga tog vorteksa te je u atmosferi stvorilo valove energije.

Ako je dovoljno valovita, ta se energija može kretati prema gore i poremetiti gornji vorteks te ga ponekad razdvojiti u više manjih vrtloga. Oni obično otputuju prema jugu te sa sobom donose hladniji zrak, a za sobom ostavljaju topliji Arktik. 

Još nije u potpunosti jasno hoće li klimatske promjene utjecati na učestalost takvih vrtloga. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: klima zima SAD vrijeme

NEMA KOMENTARA