Između SAD i Australije je razlika 100 stepeni: Pogledajte kako to izgleda

Radiosarajevo.ba
Između SAD i Australije je razlika 100 stepeni: Pogledajte kako to izgleda
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Adelaide i drugi dijelovi Australije na udaru su toplinskog vala

Trenutno na dva različita kraja svijeta imamo ekstremne temperature.

U Chicagu se ove sedmice očekuju niske temperature opasne po život i rekordno hladan zrak.

Chicago hladniji od Antarktika, očekuje se -53 stepena, oglasio se i Trump

S druge strane, Adelaide i drugi dijelovi Australije na udaru su toplinskog vala. 

Dosad je u SAD-u od ekstremne hladnoće preminulo šest ljudi. Temperature su danas pale na čak -45 stepena u Chicagu, dok su u Sjevernoj Dakoti izmjerena -54 stepena. Meteorolozi napominju da se najgore tek očekuje u idućim danima. Polarna hladnoća harat će SAD-om još barem do ponedjeljka, prenosi Index.

Istovremeno Australijom hara val nezapamćenih vrućina. Najviše dnevne temperature danima dosežu gotovo 50 stepeni, a ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj.

Temperature ruše stoljetne rekorde – prošle sedmice  je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u historiji Australije.

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milijun mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u New South Walesu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog ugibanja divljih konja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije