Virus nije krenuo od nas, znamo odakle je došao

4
Radiosarajevo.ba
Virus nije krenuo od nas, znamo odakle je došao
Foto: EPA-EFE / Kina/Arhiva

U Wuhanu je koronavirus prvi put otkriven, ali nije tu nastao, ističe Zeng Guang, bivši glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Iako je Kina prva prijavila slučajeve zaraze, to ne znači nužno da virus potječe iz Kine, ističu tamošnji naučnici.

Potraga za izvorima epidemije i dalje traje, i taj bi proces mogao uključiti više zemalja i regija, poručuju Kinezi.

Gotovo godinu od izbijanja epidemije koronavirusa u Wuhanu Kina se trudi promijeniti narativ, sugerirajući da to što je koronavirus prvi put otkriven u Kini, ne znači da je ondje i nastao.

Kineski naučnici i i mediji pokušavaju zaštititi reputaciju zemlje, narušenu time što je s njezina tla krenula pandemija koja je do danas zarazila 60 miliona ljudi diljem svijeta i rezultirala s gotovo 1,5 miliona mrtvih.

Nakon što je vrlo uspješno zaustavila širenje epidemije unutar svojih granica, Kina pomaže drugima, šalje pomoć u razne dijelove svijeta i ulaže u razvoj cjepiva.

Kineski mediji intenzivno izvještavaju o otkriću koronavirusa na pakiranjima smrznute hrane uvezene iz inostranstva, piše britanski Guardian u svom nedjeljnom izdanju, a prenosi jutarnji.hr.

Na novinarsko pitanje o tome, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odgovorio je samo da je važno napraviti razliku između toga gdje je COVID-19 prvi put otkriven i gdje je preskočio barijeru između živih vrsta i prvi put zarazio čovjeka.

Službeni kineski dnevni list Renmin Ribao (ili People’s Daily na engleskom) ustvrdio je prošlog tjedna da svi raspoloživi dokazi ukazuju na to da epidemija nije počela u Wuhanu. Kineski mediji koncentriraju se na moguće slučajeve zaraze izvan kineskih granica prije decembra 2019. godine.

Indijski potkontinent

Kineski naučnici poslali su u ugledni naučni časopis Lancet studiju u kojoj tvrde da je prva zaraza koronavirusom izbila ne u Wuhanu nego na indijskom potkontinentu.

No zapadnim stručnjacima ne čine se uvjerljivim teze da je virus korone negdje drugo prešao prvi put s čovjeka na čovjeka. Jedan od dužnosnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan rekao je prošle sedmice da je riječ o vrlo spekulativnoj tezi da zaraza nije izbila baš u Kini.

Iz perspektive javnog zdravstva jasno je da istraga treba krenuti tamo gdje je zabilježen prvi slučaj da je čovjek zaražen, poručio je Ryan na konferenciji za novinare u Genevi.

Zabrana pristupa

Zapadnjaci odbacuju kineske argumente da su na pakiranju hrane uvezene u Kinu pronašli tragove koronavirusa. Riječ je o vrlo malim količinama virusa koji nose vrlo nizak rizik moguće zaraze.

To što su kineski stručnjaci dobili pozitivne testove ne znači da je nužno riječ o zaraznom virusu, dovoljno je da je dio virusa pronađen na pakiranju da test reagira pozitivno, tumači Andrew Pekosz s Bloombergova fakulteta za javno zdravstvo s američkog Univerziteta Johns Hopkins. 

Kina teško prihvaća da je se drži odgovornom za izbijanje pandemije. Posljednji mjeseci pokazali su kakav katastrofalni utjecaj pandemija ima na ugled Kine u međunarodnoj javnosti, i to je Kinezima uvijek teško prihvatiti, kaže Andrew Small, stručnjak za Kinu na američkom institutu German Marshall Fund.

Za domaću javnost, Peking inzistira na iznimnom uspjehu u iskorjenjivanju zaraze i povratku gotovo sasvim normalnom životu.

Na globalnom planu Kina pokušava potaknuti sumnju u porijeklo virusa i tako utjecati na dio međunarodne javnosti koji bi joj mogao biti sklon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije