! / Povratak COVID-a i u Peking: Kina četvrti dan zaredom ima rast broja novozaraženih

28. 07. 2020. u 07:47:00 Hina

Shares: 0

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 16 miliona. Od početka epidemije širom svijeta preminula je 640.016 osoba.

Kina je u ponedjeljak zabilježila rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom četvrti dan za redom, uslijed najagresivnijeg povratka bolesti COVID-19 u tu zemlju u više mjeseci.

Kineske zdravstvene vlasti u utorak su saopćile da je dan ranije, u ponedjeljak 27. jula, zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj novozaraženih u Kini porastao četvrti dan za redom, uključujući i prvi put u nekoliko sedmica dva nova slučaja u Pekingu.

Ta se zemlja našla suočena s najagresivnijim povratkom bolesti COVID-19 u više mjeseci, uslijed pojave zaraze u udaljenoj zapadnoj pokrajini Xinjiang te odvojenog žarišta na sjeveroistoku. Od novih slučajeva, 57 ih je zabilježeno u Xinjiangu, ističe se u priopćenju Nacionalne komisije za zdravlje.

U ponedjeljak je i sjeveroistočna pokrajina Jilin zabilježila dva nova slučaja, prve od maja, dok je sjeveroistočna pokrajina Liaoning izvijestila o šest novih slučajeva. Želeći zaustaviti novu epidemiju, vlasti su testirale milione ljudi na COVID-19, no virus se već počeo širiti. Tako su dva nova slučaja zabilježena i u Pekingu, što je prva pojava bolesti u glavnome gradu u više od tri sedmice.

Do ponedjeljka je u Kini potvrđeno ukupno 83.959 slučajeva zaraze, saopćile su zdravstvene vlasti. Broj umrlih od COVID-a i dalje je 4.634.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA