Ponovo žarišta: Kina zabilježila najveći broj novih slučajeva od aprila

Radiosarajevo.ba
Ponovo žarišta: Kina zabilježila najveći broj novih slučajeva od aprila
Foto: EPA-EFE / Kina

Ubrzava se ritam pandemije u svijetu s više od 16 miliona zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je više od polovice na američkom kontinentu, a virus je u nedjelju detektiran i u izoliranoj Sjevernoj Koreji, prenose agencije.

Kina je u ponedjeljak zabilježila 61 novi slučaj koronavirusa, najveći broj od aprila, koji je rezultat žarišta u tri regije, a koji je potaknuo strahovanja od novog vala epidemije u toj zemlji.

Većina slučajeva u kojima se radi o lokalnoj transmisiji koronavirusa otkrivena je u regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, prema nacionalnoj zdravstvenoj komisiji. U toj regiji iznenadna pojava bolesti otkrivena je u glavnom gradu Urumqiju sredinom maja.

U sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning prošle je sedmice otkriveno 14 slučajeva lokalne transmisije u gradu Dalianu. Još dva slučaja lokalnog prijenosa otkrivena su u susjednoj pokrajini Jilin u blizini sjevernokorejske granice i radi se o prvim slučajevima od kraja maja. Četiri preostala slučaja potvrđena u ponedjeljak pripisana su tzv. 'uvezenim' slučajevima.

Broja zaraženih registriran u ponedjeljak najviši je od 14. aprila kada je bilo evidentirano 89 slučajeva koronavirusa. Kineske vlasti provode u lučkom gradu Dalianu masovna testiranja stotina hiljada ljudi, a drugi val testiranja počeo je u nedjelju u Urumqiju kako bi se otkrili stanovnici koji su bili negativni na prethodnom testiranju, a zaraženi su, prenijeli su mediji.

Do sada je testirano više od 2,3 miliona ljudi u gradu od 3,5 miliona stanovnika, prema službenim izvorima. Stambena naselja u Dalianu i Urumqiju u blokadi su i lokalne su vlasti proglasile ratno stanje u borbi protiv širenja virusa. Stručnjaci još nisu otkrili kako je virus stigao do Xinjianga, a do sada je zaraženo 178 osoba.

Prema službenim kineskim izvorima pod zdravstvenom prismotrom su ukupno 302 asimptomatska slučaja, a trenutno je oboljelih od COVID-a u zemlji ukupno 331, od kojih je 21 u teškom zdravstvenom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije