Pompeo iznio teške optužbe na račun šefa WHO-a: Kupila ga je Kina

Radiosarajevo.ba
Pompeo iznio teške optužbe na račun šefa WHO-a: Kupila ga je Kina
Foto: Vox / Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je britanskim zastupnicima da je predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa "kupila" kineska vlada.

Pompeo je na zatvorenom sastanku pozvanih zastupnika u utorak rekao da svoje optužbe temelji na "čvrstim obavještajnim osnovama", no detalje nije dao, prenose The Times i drugi mediji. 

List citira "više izvora" koji su prisustvovali događaju održanom u Londonu u organizaciji desničarskog istraživačkog centra za vanjsku politiku Henry Jackson Society.

"Kad je voda došla do grla, kada je to zaista bilo najvažnije, kad se dogodila pandemija u Kini, dr.Tedros ... kojeg je kupila kineska vlada (...)",  Više ne mogu reći, no mogu reći da ovo što vam govorim temeljim na čvrstim obavještajnim osnovama, bilo je dogovora oko Tedrosova izbora, a kad je voda došla do grla, dobili ste mrtve Britance", rekao je Pompeo. 

Pompeo i američki predsjednik Donald Trump oštro su kritizirali odgovor WHO-a na pandemiju koronavirusa i optužili ga da pomaže Kini u prikrivanju početne ozbiljnosti stanja i izvor virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije