Wuhan: Ponovo slučaj koronavirusa, prvi nakon 3. aprila

Radiosarajevo.ba
Wuhan: Ponovo slučaj koronavirusa, prvi nakon 3. aprila
Foto: EPA-EFE / Bolnica u Wuhanu

Kina je prijavila nove slučajeve koronavirusa u Wuhanu, prvi put nakon 3. aprila. 

U Wuhanu su registrirana 3 od 14 slučajeva - većina ih je u sjevernoistočnom gradu Shulanu, no većina oboljelih u tom gradu veže se za klaster prve pacijentkinje (45) i za ljude koji su bili u kontaktu s njom. 

"Kontrola i prevencija epidemije je ozbiljna i komplicirana stvar. Lokalne vlasti nikad ne smiju biti suviše optimistične i previše se opustiti", kazao je sekretar lokalne Komunističke partije Bayon Chaolu.

Novi slučajevi prijavljeni su u nedjelju, kada je zabilježen i najveći broj zaraženih od 28. aprila. Kina je, inače, prošle sedmice, spustila nivoe rizika na niske. 

Forbes javlja da su i drugi dijelovi Kine prijavili nove slučajeve - gradovi Harbin i Shenyang. Reuters javlja da je slučaj u Harbinu 70-godišnjak koji je u karantinu od 9. aprila i koji je sedam puta bio negativan na testu za koronavirus, a onda su rezultati postali pozitivni. 

Širenje virusa u Kini indicira da su najveći problem asimptomatski nositelji virusa - baš kao što je slučaj s novim pacijentima u Wuhanu. Niko nema niti jedan simptom. Vrijedi naglasiti da Kina ne uključuje asimptomatske slučajeve u zvaničan broj oboljelih...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije