'Veoma ozbiljna situacija': Deset europskih zemalja diglo vojsku na noge

0
Radiosarajevo.ba
'Veoma ozbiljna situacija': Deset europskih zemalja diglo vojsku na noge
Foto: Ministarstvo odbrane Velike Britanije / Ilustracija / Britanska mornarica

"Veoma ozbiljna sigurnosna situacija" znači da je potrebno angažovati više vojnih sredstava u vodama istočne granice Europe.

Deset sjevernoeuropskih država koje čine Zajedničku ekspedicijsku snagu (JEF) odlučile su u utorak aktivirati "klauzulu o odbrani" koja omogućava angažovanje dodatnih vojnih sredstava radi zaštite infrastrukture u Baltičkom moru.

Ova odluka dolazi nakon nekoliko incidenata u sjevernim vodama.

Nermin Nikšić o stradanju rudara Asima Šehanovića: "Uvjerili smo se kako život nije pravedan"

Nermin Nikšić o stradanju rudara Asima Šehanovića: "Uvjerili smo se kako život nije pravedan"

Više "pomorskih i zračnih sposobnosti" će biti raspoređeno u srcu regiona kako bi se pomoglo "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", saopštili su ministri odbrane deset zemalja u saopštenju.

"Ovo je prvi put da je klauzula o odbrani aktivirana od strane JEF-a", precizirali su, navodeći da će njihove aktivnosti početi "početkom decembra".

Fokusirana na operativnu odbranu u sjevernoj Evropi, JEF je koalicija od 10 zemalja predvođena Velikom Britanijom. Uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvaniju, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

Slanje signala Rusiji

"Oko dvadeset ratnih brodova će biti raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima Sjevernog Atlantika kako bi se uzelo u obzir sigurnosno stanje i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

On je rekao da je jačanje vojne snage potrebno da bi se suočili "sa veoma ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u našem susjedstvu".

"Morate biti sposobni izvršiti ovakvu vrstu operacije kako biste odbranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i poslali signal Rusiji", dodao je Jonson, piše portal Euronews

Zemlje JEF-a su se složile u oktobru da pojačaju sigurnost u Baltičkom moru nakon što je finski podvodni gasovod bio zatvoren zbog curenja uzrokovanog "vanjskim" djelovanjem.

Finska policija je na kraju zaključila da je štetu prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio područje.

No, ovaj incident je izazvao spekulacije i povećao nervozu. U septembru 2022. godine, gasovodi Nord Stream koji transportuju ruski gas do Zapadne Evrope preko Baltičkog mora su pukli usred sukoba sa Moskvom oko rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije