Zapadna obala/ Veliki broj Palestinaca ranjen u sukobima sa izraelskom vojskom

31. 07. 2021. u 06:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Više od 270 Palestinaca ranjeno je u petak na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim vojnicima tokom protesta protiv izraelske kolonizacije i na ukopu mladog Palestinca ubijenog dan ranije, saopćio je palestinski Crveni polumjesec.

Većina ih je ranjena u Beiti, na sjeveru, blizu Nablusa, gdje se izraelska vojska redovito sukobljuje sa stanovnicima koji od sredine svibnja prosvjeduju protiv izgradnje divljeg jevrejskog naselja u blizini. Potonje je evakuirano i čuva ga izraelska vojska dok izraelske vlasti ne odluče o njegovoj sudbini, piše Hina.

Većina žrtava je zadobila povrede zbog udisanja suzavca, pedesetak ih je ranjeno gumenim, a sedmero pravim mecima, navodi Crveni polumjesec.

Kako navodi izraelska vojska, oko 150 Palestinaca je gađalo vojnike kamenjem i zapaljenim gumama, a ovi su uzvraćali "sredstvima za rastjerivanje prosvjednika" i hicima.

U sličnim okršajima prošle sedmice povrijeđeno je 320 ljudi, saopćip je Crveni polumjesec, većina suzavcem. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)