Velike promjene u EU: Da li će penzioneri moći produžiti vozačku dozvolu samo uz ljekarsku potvrdu?

3
Radiosarajevo.ba
Velike promjene u EU: Da li će penzioneri moći produžiti vozačku dozvolu samo uz ljekarsku potvrdu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Saobraćajne nesreće u Europskoj uniji odnesu oko 20.000 života i briselske vlasti to žele da promijene, između ostalog novom regulativom o saobraćajnim dozvolama.

Na stolu sastanka ministra saobraćaja u ponedeljak je i sporni prijedlog da stariji od 70 godina produženje dozvole dobiju samo uz ljekarski pregled.

Ministri treba da utvrde poziciju za pregovore sa Evropskim parlamentom, koji usvaja zakone EU.

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

Promjenu propisa je predložila Evropska komisija. Ideja o bilo kakvom ograničavanju prava na vozačku dozvolu je, nimalo neočekivano, izazvala žestoku raspravu u Njemačkoj.

Nemcima, međutim, treba da bude jasno: Za sada nema šanse za takav novitet. Ministar saobraćaja Volker Wissing već je tvrdo odbacio ideju obaveznog pregleda za starije vozače.

Istraživanje otkrilo: Šta vozačima predstavlja najveći problem tokom vožnje?

Istraživanje otkrilo: Šta vozačima predstavlja najveći problem tokom vožnje?

Povrh toga, Komisija je državama-članicama ostavila širok prostor za samostalno regulisanje tog pitanja, što dodatno zatamnjuje izglede da će iko zapravo htjeti nešto suštinski da mijenja.

Tako pojedine zemlje - Irska, Luksemburg i Nizozemska - već nameću ljekarski pregled starijim vozačima za produženje dozvole, prema navodima Evropskog savjeta za sigurnost saobraćaja iz 2021.

Moguća su i nekakva rješenja između, uključujući samoprocenu starijih vozača ili dobrovoljni pregled uz obnavljanje dozvole na pet godina.

Osim teme starijih vozača, na dnevnom redu su i mladi. Tako dozvolu vožnje uz pratnju koju 17-godišnjaci već imaju uz B kategoriju širom EU mogu dobiti i njihovi vršnjaci za C kategorij, piše dpa

Promjene koje ministri, vlade i Evropski parlament tek treba da usaglase mogu da uključe i šire ovlaštenje za vozače sa B kategorijom da upravljaju kamperima, kao i uvođenje digitalizovane vozačke dozvole koju će korisnici držati u mobilnom telefonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije