Automobili iz ne tako daleke budućnosti: Kada čuje vrisak ili pucnjavu, zove policiju

0
Radiosarajevo.ba
Automobili iz ne tako daleke budućnosti: Kada čuje vrisak ili pucnjavu, zove policiju
Foto: Screenshot / Youtube / Pametni automobili

Privatnost je danas prilično relativna stvar. Zahvaljujući video nadzoru i zadiranju u privatnost na internetu izgleda da nismo daleko od Orwellove vizije budućnosti s velikim bratom koji sve nadzire.

Da bi situacija s privatnosti u budućnosti mogla postati još lošija pokazuje vizija Hyundaija prema kojima bi i automobili u budućnosti mogli nadzirati sve oko sebe.

Hyundai je proglasio pobjednike svog Festivala ideja 2023., programa osmišljenog za poticanje i proizvodnju kreativnih istraživačkih ideja svojih radnika. Ovogodišnja tema bila je 'Tehnologija sa srcem koja mijenja svijet', a treće mjesto i bronzanu medalju osvojila je ideja pod nazivom 'H-SOS'.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Ova ideja zamišlja budućnost u kojoj će automobil opremljen vanjskim mikrofonima uvijek moći osluškivati okolinu i registrirati uznemirujuće zvukove poput vrištanja osobe, pucnja ili eksplozije.

Ako detektira takvu pojavu, automobil bi mogao aktivirati prednja svjetla, alarme i sirenu te početi koristiti svoje kamere za snimanje okoline kako bi obeshrabrio počinitelje zločina.

Iz Sigurnosnih razloga: Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na telefonu osim jedne

Iz Sigurnosnih razloga: Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na telefonu osim jedne

Nakon toga bi automobil obavijestio policiju, šaljući im lokaciju vozila i videosnimku. Za slučajeve ekstremnih zločina ili drugih katastrofa, automobil bi mogao upozoriti vlasnike vozila u blizini da se klone tog područja.

Velik dio tehnologije za takav 'špijunski automobil' već postoji. Nedostaju implementacija i integracija.

Teslin Sentry Mode poznat je po hvatanju vandala i lopova svih vrsta, a Rivianova vozila imaju sličan video sigurnosni sustav. Shazam i Google mogu poslušati nekoliko sekundi pjesme i identificirati je, dok tehnologija SoundThinking Inc., bivši ShotSpotter, koristi algoritme za identificiranje pucnjave i upozoravanje na nju u nekoliko američkih gradova.

Mnogi moderni automobili već su povezani s internetom, sposobni primati nadogradnje uživo putem mobilne mreže ili WiFi-ja. General Motors već skoro 30 godina nudi povezane usluge putem OnStara, koje mogu pratiti i daljinski usporiti ukradena vozila i upozoriti policiju na njihovu lokaciju.

Predložena implementacija je "ideja za izgradnju mreže socijalne sigurnosti za sprječavanje zločina i nesreća", što zvuči obećavajuće. Tehnologija poput ove nije opasna ili zlonamjerna sama po sebi, ali bez snažne zaštite privatnosti za potrošače, korumpiranim vladama i firmama još više olakšava nadzor koga god žele.

U Europi će uskoro svi novi automobili morati biti opremljeni sistemom koji zvučno i vizuelno upozorava vozače da su prekoračili maksimalnu dozvoljenu brzinu. Automobil koji bilježi vašu brzinu i obavještava policiju na vaše prekršaje, čini se kao logičan sljedeći korak za sigurnost i moguće je da će i tako nešto zaživjeti u nekim državama kada se otklone zakonske prepreke.

Američka policija je 2021. godine zatražila od proizvođača automobila da istraže integraciju tehnologije detekcije pijanih vozača koja bi spriječila pijanu osobu da upravlja vozilom.

Hyundai je ove godine također dodijelio bronzanu nagradu na konkursu za ideje za sistem Drunk Hunter, koji zamišlja korištenje tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za predviđanje i sprječavanje pijane vožnje i analizu ponašanja pijanih vozača u stvarnom vremenu, piše Autoklub.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije