Vatikan: Papa nije rekao da je homoseksualnost psihička bolest, ali...

Hina
Vatikan: Papa nije rekao da je homoseksualnost psihička bolest, ali...
EPA / Papa Franjo

Vatikan je u ponedjeljak povukao Papino pozivanje na "psihijatriju" u kontekstu homoseksualnosti u službenom izvješću s njegove novinske konferencije.

"Kako ne bismo izvrtali Papinu misao - nije namjeravao reći da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba vidjeti kako stoje stvari na psihološkoj razini", objasnila je glasnogovornica Vatikana izostavljanje tih njegovih riječi.

Papa Franjo poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi se roditelji homoseksualne djece trebali moliti i možda za djecu potražiti psihijatrijsku pomoć.

"U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, sa psihijatrijom ili ... vidjeti kakve su stvari", rekao je Papa novinarima u avionu.

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestira "nakon 20 godina", dodao je.

Novinar je upitao Papu što bi trebao učiniti otac homoseksualnog djeteta, na što je papa Franjo odgovorio: "Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćeri prostora". Nereagiranje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

"Ignoriranje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva", kazao je, dodajući da roditelji ne smiju "otjerati" svoju djecu.

Italijanske gej i lezbijske grupe kritizirale su Papine komentare.

"Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja kako je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost", rekao je Fabrizio Marrazzo iz grupe za podršku "Gay Hotline". "Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije