Devetogodišnji dječak počinio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja

Radiosarajevo.ba
Devetogodišnji dječak počinio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja
BBC / Jamel Myles

Jamel Myles, devetogodišnji dječak iz Denvera (SAD), ubio se nakon što su ga školski drugari verbalno zlostavljali četiri dana.

Njegova majka Leia Pierce izjavila je za KDVR-TV da joj je njen sin ovog ljeta kazao kako je gej, te kako je jedva čekao da se vrati u školu i podijeli to s drugarima, jer je bio jako ponosan.

"Kada je meni priznao, prvo je bio jako uplašen, no rekla sam mu 'i dalje te volim'", kazala je ona, a zbog njene podrške dječak je mislio da je uredu i da to ispriča u školi - nova školska godina je počela 20. avgusta.

Ipak, brojna djeca u Osnovnoj školi Joe Shomaker su se dječaku rugali zbog ove objave i rekli su mu da je najbolje da se ubije. "Četiri dana u školi. To je sve što je trebalo. Mogu samo zamisliti šta su mu rekli", ispričala je Pierce. "Rekao je svojoj starijoj sestri da su mu djeca u školi rekli da se ubije. Žalim što nije došao meni."

Pierce je beživotno tijelo svog dječaka pronašla u četvrtak, a policija je saopćila da je dječak počinio samoubistvo.

Tim savjetnika i stručnjaka od ponedjeljka razgovara s djecom u ovom školi, a direktorica Christine Fleming uputila je pismo obiteljima i pozvala roditelje da dođu i također razgovaraju sa savjetnicima. Majka malenog Jamesa želi da oda počast dječaku tako što će raditi na podizanju svijesti o vršnjačkom nasilju. 

"Neko mora biti odgovoran", kazala je Pierce. "Roditelji bi trebali biti odgovorni, jer ili djecu uče ovim stvarima ili se tako ponašaju prema njima."

Studija koja je objavljena prošlog decembra otkrila je kako lezbejke, gejevi i biseksualci tinejdžeri tri puta češće pokušaju samoubistvo od svojih heteroseksualnih vršnjaka. 

"Moje dijete je umrlo zbog vršnjačkog nasilja. Moja beba se ubila", rekla je Pierce. "On nije ovo zaslužio. Htio je da svi budu sretni, čak i ako on nije. Tako jako ga želim natrag."

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije