Užasno: Policijskom stanicom širi se slika ubijenog Georga Floyda s gnusnom porukom

0
Radiosarajevo.ba
Užasno: Policijskom stanicom širi se slika ubijenog Georga Floyda s gnusnom porukom
Screenshot / Ubistvo Georgea Floyda

Fotografija Georga Floyda s gnusnom porukom proširila se među policajcima u Los Angelesu na Valentinovo.

Floyd je, podsjetimo, Afroamerikanac koji je prošle godine ubijen prilikom brutalnog hapšenja. Uskoro treba početi suđenje policajcima za ovo ubistvo.

"Molim vas, nemojte me ubiti, ne mogu disati", bile su njegove zadnje riječi.

Sada se policijskom stanicom proširila fotografija Floyda uz koju je stajala užasna poruka. Kako je objavio advokat porodice Floyd, pisalo je "Oduzimaš mi dah".

Policija Los Angelesa istražuje slučaj.

"Imamo nultu toleranciju prema ovakvim stvarima. Dobili smo informaciju da je poruku sastavio neko od službenika u policijskoj stanici i to istražujemo", kazao je Michel Moore, šef policijske postaje u Los Angelesu.

Okružno tužilaštvo okruga Los Angeles također je najavilo da će razmotriti incident kako bi utvrdilo je li "integritet bilo kojeg od naših slučajeva možda narušen pristranim policijskim radom", rekao je okružni tužilac George Gascón.

Istakao je da "proslava ubistva" Afroamerikanca od strane policije "pokazuje duboko odsustvo ljudskosti", piše CNN.

Floydova porodica rekla je da je bijesna i shrvana vijestima o tiražu slike i zatražila hitno "sklanjanje" osobe odgovorne za nju.

Podsjetimo, četiri su policajca optužena za brutalno ubistvo Georgea Floyda u centru Minneapolisa. Floyd je uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara, a policajci su mu klečali na vratu i on ih je tokom devet minuta molio da mu omoguće da diše.

Floyd je preminuo od posljedica tog brutalnog pokušaja hapšenja, a ovo ubistvo je pokrenulo val antirasističkih protesta širom SAD-a i šire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije