Objavljen novi video ubistva Georgea Floyda: Poznati baš svi detalji hapšenja

Radiosarajevo.ba
Objavljen novi video ubistva Georgea Floyda: Poznati baš svi detalji hapšenja
Minneapolis Police Department / Hapšenje Floyda

Novi, potresni 30-minutni videozapis s kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca, pokazuju poslednje minute života Georgea Floyda. 

Necenzurirani videosnimak daje potpun izveštaj o Floydovom hapšenju 25. maja, kao i o njegovoj smrti u rukama policijskih službenika u Minneapolisu. 

Kamere su se nalazile na uniformama sada već bivših policijskih službenika Thomasa Lanea i Alexa J. Kuenga.

Na snimku se može vidjeti kako se policajci Lane i Kueng približavaju Floydovom vozilu, koje je bilo parkirano preko puta trgovine.  

Lane je udarao po bočnom prozoru, optužujući Floyda za navodnu krivotvorenu novčanicu. Nakon što je Floyd otvorio vrata, suočio se s policajčevim pištoljem. Ne izlazi odmah iz automobila i izgleda uplašeno i uznemireno.

Nakon što mu je rečeno da izađe iz vozila, Floyda policajci ispituju,a on ih moli da ga ne upucaju. Iz snimka se jasno vidi da nije pokušavao pobjeći i da nije predstavljao prijetnju. 

Čak se više puta izvinjavao policajcima. Također im je rekao da se upravo oporavio od koronavirusa i da je nedavno izgubio majku. 

Policajci su ga na silu pokušali ugurati u policijsko auto dok im on govori o svojoj borbi s klaustrofobijom i anksioznošću. 

Nekoliko trenutaka nakon borbe čuje se kako policajac Thomas Lane pita policajca Dereka Chauvina treba li Floyda prebaciti na bok.

Podsjetimo, Floyd je umro 25. maja prilikom brutalnog hapšenja a incident je pokrenuo proteste širom Sjedinjenih Američkih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije