Objavljen novi snimak ubistva Georgea Floyda, prolaznici preklinjali policajce

Radiosarajevo.ba
Objavljen novi snimak ubistva Georgea Floyda, prolaznici preklinjali policajce
Screenshot / Ubistvo Georgea Floyda

George Floyd postao je simbolom rasne diskriminacije u SAD-u, kao i rastuće policijske brutalnosti u toj zemlji, a sad se pojavio novi, jednako uznemirujući snimak njegovog ubistva.

Ben Crump advokat koji zastupa porodicu Floyda, na Instagramu je objavio novi snimak njegovog ubistva. Na njemu se može vidjeti kako policajac Tou Thao ignorira molbe okupljenih prolaznika da puste Floyda ili da mu barem provjere otkucaje srca.

"Pustit ćete ga da ubije tog čovjeka, pita jedan od očevidaca ubistva." Drugi svjedok nekoliko puta moli da Floydu provjere puls, što su učinili tek kad je hitna pomoć već unosila njegovo nepomično tijelo u vozilo.

"Brate, on se nije pomaknuo nijednom, on se ne miče", govori svjedok na snimku.

Sve to vrijeme Derek Chauvin ne miče koljeno s vrata Georgea Floyda, a ni jedan od tri preostala policajca ne pokušava ga zaustaviti.

"Ovo je i više nego uznemirujuće i još teže za gledati nego onaj prvi video. Tou Thao čuvao je leđa Chauvinu koji je ubijao Georgea Floyda, a svjedoci su se pokušali izboriti za pravdu i za život Floyda", napisao je advokat Ben Crump na Instagramu uz objavljeni video.

"Sva četvorica policajaca moraju biti osuđeni za ubistvo, svi moraju odgovarati", zaključio je.

Podsjetimo, Floyd je preminuo nakon što mu je policajac koljenom prikliještio vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati". Prisutna su bila četiri policajca, a sve je snimila slučajna prolaznica. Sve se desilo nakon što je Floyd priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici u Minneapolisu. 

Policajac Derek Chauvin je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata.

Zbog protesta, u barem 40 gradova uveden je policijski sat, pripadnici Nacionalne garde aktivirani su u 15 država i u Washingtonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije