Policajac optužen za ubistvo Georgea Floyda prvi put pred sudom: Određena i kaucija

Radiosarajevo.ba
Policajac optužen za ubistvo Georgea Floyda prvi put pred sudom: Određena i kaucija
Foto: Hennepin County Sheriff's Office / Derek Chauvin

Derek Chauvin (44), prvooptuženi za ubojstvo crnca Georgea Floyda, danas se u Houstonu prvi put pojavio na sudu.

Prvo pojavljivanje na sudu tipično je proceduralnog tipa. Optuženom se pročitaju optužbe, iako se većina advokata toga odriče, postavljena je visina kaucije i određen datum novog ročišta.

Tako se dogodilo i s ovim.

Chauvinu je izrečena nova kaucija. Naime, sutkinja Jeannice Reding podigla je bezuvjetnu kauciju s prethodnih milion dolara na 1,25 miliona dolara. Onu drugu, kauciju s uvjetima, podigla je sa 700 hiljada dolara na milion dolara.

Uslovi podrazumijevaju da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, da se ne zapošljava u nijednoj zaštitarskoj firmi ili kao policijski službenik, da preda oružje i municiju za bilo koje oružje za koje ima dozvolu, da ne napušta Minnesotu te da nema nikakav kontakt s obitelji Georgea Floyda.

Također, pod uvjetima se podrazumijeva i odricanje od izručenja ako se dogodi da napusti saveznu državu Minnesotu te da ga neka druga država mora izručiti zbog kaznenog postupka.

Chauvin nije tamo bio fizički zbog mjera zaštite od koronavirusa, već se to obavilo putem videolinka. U lisicama i u narančastom zatvorskom odjelu Chauvin je izašao pred sutkinju Jeannice Reding, javlja Star Tribune.

Tužitelj Matthew Frank istaknuo je da Chauvina ozbiljnost optužbi, kao i snaga javnog mišljenja protiv njega, čini riskantnijim za bijeg.

Chauvin i njegov advokat Eric Nelson nisu dali iskaz u ovom kratkom saslušanju koje je trajalo 15-ak minuta. Podsjetimo, on je prošlog mjeseca optužen za ubojstvo s predumišljajem, ali i za ubojstvo iz nehata.

Preostala trojica policajaca upletena u Floydovu smrt - Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao - optuženi su za pomaganje u ubistvu drugog i trećeg stepen, piše Index.hr..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije