! / Užas na Alpama: Glečer na Mont Blancu pred urušavanjem, zatvorene ceste

25. 09. 2019. u 13:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Dvije ceste na talijanskoj strani Mont Blanca su zatvorene zbog bojazni od urušavanja dijelova ledenjaka, upozororavaju lokalne vlasti, prenosi novinska agencija HINA.

Oko 250.000 kvadratnih metara leda moglo bi se odlomiti od glečera Planpincieux na istočnoj strani Grandes Jorassesa, upozorili su stručnjaci.

"Ovaj fenomen još jednom pokazuje da planina prolazi period velikih promjena zbog faktora vezanih uz klimatske promjene i stoga je veoma ranjiva", kazao je gradonačelnik Courmayeura Stefano Miserocchi.

Fondacija "Montagna Sicura" pažljivo motri taj glečer od 2013.

Stručnjaci fondacija i regionalne vlade u Valle d'Aosti ističu da je nemoguće predvidjeti kada će se tačno ledena gromada odlomiti te ponavljaju da povećanje temperature na globalnom nivou uzrokuje topljenje glečera i povlačenje polarnih ledenih pokrova.

Mont Blanc je s 4.810 metara najviši vrh Alpa. Nalazi se na granici između Visoke Savoje u Francuskoj i doline Aosta u Italiji. Masiv Mont Blanca je najviši planinski lanac u zapadnoj Europi. Ima više od 11 vrhova viših od 4.000 metara u Francuskoj i Italiji i godišnje taj planinski raj posjeti više stotina hiljada ljudi, mahom planinara i alpinista.

NEMA KOMENTARA