UEFA se bori za planetu: U 12 zemalja zasadit će 600.000 stabala do 2020. godine

Radiosarajevo.ba
UEFA se bori za planetu: U 12 zemalja zasadit će 600.000 stabala do 2020. godine

Unija europskih nogometnih asocijacija (UEFA) saopćila je da će zasaditi 600.000 stabala u 12 zemalja kao dio napora da se smanje emisije plinova tokom putovanja na utakmice Europskog prvenstva u fudbalu naredne godine, prenosi novinska agencija Srna.

Umjesto dosadašnje prakse da se veliki turniri održavaju u jednoj ili dvije zemlje, UEFA će sljedeće Europsko prvenstvo organizirati u gradovima 12 zemalja u Europi, od Dublina u Irskoj do Bakua u Azerbejdžanu.

Ovakav format sa sobom nosi više putovanja za navijače, zvaničnike i igrače, a predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin kaže da će se sada platiti velika cijena kada se radi o životnoj sredini, za razliku od ranijeg formata gdje nije bilo potrebe za većim građevinskim radovima na stadionima.

Čeferin je izjavio da se UEFA udružila sa stručnjacima za kompenzaciju emisija ugljika grupe "Južni pol", kako bi kompenzirala emisije oko 405.000 tona ugljika koje će navijači i osoblje proizvesti prilikom putovanja na utakmice.

"UEFA ozbiljno shvata svoju odgovornost i ispravno je da kompenziramo emisije ugljika. Rad sa grupom 'Južni pol' pomoći će stvaranju zlatnog standarda projekata obnovljive energije, koja će predstavljati dugotrajnu vrijednost za planetu", naveo je Čeferin.

On je rekao da će UEFA zasaditi 50.000 stabala u svakoj od 12 zemalja domaćina Europskog prvenstva 2020. godine.

Čeferin je izrazio uvjerenje da će ovakva akcija pomoći da sve zajednice u kojima će se igrati utakmice imaju korist od održavanja takmičenja.

Odluka o održavanju Europskog prvenstva u više zemalja donesena je prije početka Čeferinovog mandata 2016. godine, a Slovenac je rekao da ne vjeruje da će se ovakav format takmičenja ponoviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije