Usporavanje morskih struja bi bilo razarajuće za našu klimu

Radiosarajevo.ba
Usporavanje morskih struja bi bilo razarajuće za našu klimu

Da li se sjećate filma The Day After Tomorrow u kojem je prikazana serija katastrofalnih globalnih promjena nakon što klimatske promjene zaustave svjetske okeanske struje?

Nova istraživanja pokazuju da se kretanje okeana usporava, piše CNN.

Iako je prvobitna misao bila da posljedice neće biti toliko dramatične kao u ovom filmu, ovo je dosta utjecalo na porast nivoa mora uzrokovano glabalnim zagrijavanjem.

„Ovo je praktično bilo predviđano decenijama da bi do usporavanja moglo doći kao odgovor na globalno zagrijavanje. Sada imamo jake dokaze da se to već dešava“, rekao je Stefan Rahmstorf  sa Postdarm Univerziteta, koji je sudjelovao u ovom istraživanju.

„Ideja ovog filma, koja je zapravo tačna, jeste da ukoliko obrnuta cirkulacija na Atlantiku razori sve, dovest će do jakog zahlađenja oko sjevernog Atlantika, posebno u Evropi, i na obalnim područjima Britanije i Skandinavije“, rekao je Rahmstorf.

U ovim dijelovima okeana, ledeni pokrivač na Grenlandu se topi, doprinoseći porastu nivoa mora i smanjenju brzine cirkulacije.

„Indikatori pokazuju da je do slabljenja došlo uslijed čovjekovog uticaja a ne prirodnih promjena“, rekao je Andrew Meijers, naučnik na British Antarctic Survey."

Porast nivoa mora se već dešava uslijed faktora kao što su otopljavanje ledenih pokrivača i zagrijavanje okeana.

Prema podacima iz National Oceanic i Atmospheric Administration (NOAA), nivo vode je porastao za 8 do 9 inči u proteklih 140 godina, te još uvijek raste.

„Tempo porasta nivoa mora se u peridou od 2006-2015 udvostručila sa 1.4 mm na 3.6 mm godišnje“, rekli su iz NOAA.

Ovaj film nam je ukazao na potencijalne loše scenarije uslijed klimatskih promjena ukoliko ne budemo obratili pažnju na upozorenja koja dolaze od stručnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije