Uragan Elsa zahvatio Karibe, mogao bi podići nivo mora za 1,5 metar

0
Radiosarajevo.ba
Uragan Elsa zahvatio Karibe, mogao bi podići nivo mora za 1,5 metar
Screenshot / Uragan Elsa

Uragan Elsa zahvatio je Karibe u subotu ujutro i uz snažne vjetrove prijeti novim razaranjem Haitija, čiji su resursi mobilizirani za borbu protiv nasilja među bandama.

Elsa, prvi uragan na Atlantiku ove sezone, je prve kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici od ukupno 5 i blago je oslabio u noći između petka i subote, s udarima vjetra do 120 km/h.

U osam sati ujutro nalazio se južno od otoka Hispaniole, na kojemu se nalaze Haiti i Dominikanska Republika, i kretao se prema sjeverozapadu, naveo je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), javlja Hina.

Prema predviđanjima NHC, Elsa će doći do južne obale Hispaniole u subotu i tokom noći pogodit će Jamajku, a potom u nedjelju dijelove Kube.

Do ponedjeljka bi uragan trebao prijeći preko Kube prema Floridi, navodi isti izvor.

Mogao bi podići nivo mora za 1,5 metara

Uragan bi mogao podići nivo mora za 1,5 metara na jugu Kube i oko 1,2 metra na obalama Hispaniole, te manje od metra na Jamajci.

Haićanske vlasti su u subotu ujutro povisile nivo uzbune na crvenu, maksimalnu za cijelu zemlju.

"Snažni udari vjetra dosežu između 118 do 130 km/h a jake poplave i klizišta mogući su, posebice na jugu zemlje", upozorava civilna zaštita na Haitiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije