Upozorenja iz WHO-a: Ovo je recept za katastrofu

Radiosarajevo.ba
Upozorenja iz WHO-a: Ovo je recept za katastrofu
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je danas da je prebrzo ukidanje vanrednih, preventivnih, antiepidemijskih mjera recept za katastrofu. 

Prvi čovek WHO je istakao da zemlje koje se ozbiljno odnose prema otvaranju ekonomije i društva, moraju imati ozbiljan odnos i prema spriječavanju širenja koronavirusa i ocijenio da to nije nemoguća ravnoteža. 

"Što više zemlje iskontrolišu virus, mogu više da se otvore. Otvaranje bez kontrole je recept za katastrofu", istakao je Ghebreyesus. 

Prema njegovim riječima, postoje četiri ključne stvari o kojima treba voditi računa, a to su da se spriječe veća okupljanja, da se smanji stopa smrtnosti zaštitom ugroženih grupa, poštovanje bezbjednosnih mjera kao što su socijalno distanciranje, pranje ruku i nošenje maske, dok je četvrta ključna stvar plan akcije kako otkriti, izdvojiti, testirati i brinuti se za one koji su zaraženi virusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije