Izaslanik WHO-a za COVID-19: Sve države bi se trebale ugledati na Švedsku

Radiosarajevo.ba
Izaslanik WHO-a za COVID-19: Sve države bi se trebale ugledati na Švedsku
Foto: EPA-EFE / David Nabarro

Jedan od šestorice posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronavirus dr. David Nabarro nahvalio je švedski pristup borbe protiv pandemije te kazao kako je to model na koji bi se sve zemlje trebale ugledati. 

Govoreći u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, Nabarro je kazao da bi sve zemlje trebale težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno, prenosi Bloomberg. 

Dodao je da je ključ uspješne borbe protiv koronavirusa u povjerenju te ukazao na Švedsku kao najbolji primjer. 

Ova država nametnula je mnogo manje ograničenja kretanja od ostalih, a umjesto toga oslanjala se na Šveđane koji su se ponašali odgovorno i prihvaćali smjernice koje su postavile zdravstvene vlasti te zemlje. 

"U Švedskoj je vlada imala povjerenje u građane, a građani su imali povjerenje u vladu", kazao je Nabarro.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj je i dalje viša nego u mnogim zemljama te iznosi 57 umrlih na 100 tisuća stanovnika. Ipak, stopa rasta novih slučajeva i novih smrti značajno je usporila od kraja lipnja. Zdravstvene vlasti stoga su predložile da se dopušteni broj ljudi na javnim okupljanjima poveća s 50 na 500, piše Bloomberg. 

S druge strane, brojne vlade diljem svijeta opet uvode strože mjere zbog rasta broja novih slučajeva. 

Nabarro je lockdown opisao kao "tup instrument" koji "nanosi štetu svima, posebno siromašnima i malim poduzetnicima". 

Švedska je do sada zabilježila 84 379 slučaja zaraze koronavirusa, a a od posljedica bolesti preminulo je 5 808 osoba, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije