Ovu vijest je čekao cijeli svijet! Da li je Švedska stekla "imunitet krda"?

Radiosarajevo.ba
Ovu vijest je čekao cijeli svijet! Da li je Švedska stekla "imunitet krda"?
Foto: EPA-EFE / Švedska nije uvodila restriktivne mjere

Švedska je bila jedina zemlja na svijetu koja je odlučila da ne uvodi blokadu u borbi protiv COVID-19, vjerujući da populacija može da izgradi "imunitet krda" na virus.

Dok je ostatak Europe bio zatvoren, Švedska je nastavila normalno da živi - škole, restorani, barovi, prodavnice i bioskopi ostali su otvoreni, ali je na kraju marta ipak zabranila okupljanja iznad 50 ljudi.

Zemlja je zabilježila 6,08 smrti na milion stanovnika tokom sedmodnevnog perioda.

U poređenju sa susjednom Norveškom, koja je u blokadu ušla 12. marta, švedska stopa smrtnosti za milion stanovništva iznosi 408,44, dok je u Norveškoj skoro desetina od toga, 43,35.

Do kraja aprila otkriveno je da je samo 7,3 posto stanovnika Stokholma razvilo antitela na COVID-19, prema nacionalnoj studiji. Nedavne brojke pokazuju da je taj procenat sada oko 20, ali i dalje daleko od 60 posto potrebnih za proglašavanje "imuniteta krda".

Epidemiolog Anika Linde kaže da je vlada Švedske pogriješila što nije uvela potpunu blokadu kao ostatak kontinenta.

"Mislim da nam je trebalo više vremena da se pripremimo. Da smo se zatvorili veoma rano, tokom tog vremena bili bismo u mogućnosti da se uvjerimo da imamo ono što je neophodno za zaštitu ugroženih", objasnila je ona.

Danas, broj umrlih od koronavirusa u Švedskoj iznosi 4.266, a skoro polovina žrtava su stariji pacijenti u domovima.

Da li je plan glavnog epidemiologa Agnesa Tegnela o "imunitetu krda" propao? Ili ni blokada ne bi donijela nikakve razlike? Teško je to utvrditi, slažu se stručnjaci jer je većina bolesnih umrla u domu za starije osobe.

Epidemiolog Tagnel je istakao kako "imaju najmanje 10, možda 10 puta viši nivo imuniteta kod stanovništva, što znači da su mnogo dalje u širenju nego u drugim zemljama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije