UN stavlja rusku vojsku na crnu listu zbog ubijanja djece u Ukrajini

4
AA
UN stavlja rusku vojsku na crnu listu zbog ubijanja djece u Ukrajini
Foto: Facebook / Ruske oružane snage ubijale djecu

Ujedinjene nacije (UN) stavljaju na crnu listu ruske oružane snage i njima pridružene oružane grupe zbog ubijanja djece i drugih teških prekršaja u Ukrajini, navodi se u izvještaju u koji je uvid imala Anadolija.

"Ruske oružane snage i pridružene oružane grupe su stavljene na crnu listu zbog napada na škole i bolnice, zbog ubijanja djece, posebno upotrebom eksplozivnog oružja s širokim područjem djelovanja, uključujući granatiranje iz teške artiljerije, višecjevnih raketnih sistema, projektila i zračnih napada na naseljena područja", navodi se u godišnjem izvještaju UN-a o djeci u oružanim sukobima.

Izvještaj pokriva period od januara do decembra 2022. godine.

Potraga za novcem i pljačkašima i dalje traje: Objavljen identitet uhapšenog Gruzijca

Potraga za novcem i pljačkašima i dalje traje: Objavljen identitet uhapšenog Gruzijca

UN je registrirao 2.334 prekršaja nad 1.482 djece, uključujući 91 dijete koja su bila žrtve višestrukih prekršaja u Ukrajini.

"Najmanje 477 djece je ubijeno, a 909 djece je ranjeno od strane ruskih snaga i povezanih oružanih grupa, dok je 80 djece ubijeno, a 175 ranjeno od strane ukrajinskih oružanih snaga", navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, ruske oružane snage i ukrajinske oružane snage koristile su ukupno 92 djece kao živi štit, kao taoca i za kućne poslove i za prikupljanje obavještajnih podataka.

Neidentifikovani počinioci ubili su 261 dijete i ranili 212.

UN je također potvrdio otmicu 91 djeteta od strane ruskih oružanih snaga, kao i transfer 46 djece iz Ukrajine u Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije