Ukrajina idući mjesec očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u

0
Hina
Ukrajina idući mjesec očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u
Foto: AA / Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajina očekuje da će biti pozvana u NATO s "otvorenim datumom" na samitu vojnog saveza u Vilniusu sljedećeg mjeseca, rekao je u srijedu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Jermak je rekao da bi došlo do demoralizacije Ukrajinaca ako NATO ne donese "snažnu" odluku na samitu 11./12. jula te da je Kijev već pokazao na bojištu kako je spreman pridružiti se NATO-u.

"Očekujemo da će Ukrajina biti pozvana u NATO s otvorenim datumom", rekao je Jermak.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

"To može stvoriti signal", dodao je.

Predsjednik Volodimir Zelenski snažno se zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, ali je također kazao kako shvaća da je nemoguće pridružiti se dok bjesni rat.

Jermak je rekao da su u toku konsultacije između Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine o mjerama koje će čelnici NATO-a odobriti u Vilniusu za jačanje sigurnosti Ukrajine dok ne dobije garanciju kolektivne sigurnosti NATO-a.

Saveznici Kijeva podijeljeni su oko toga kojom bi se brzinom NATO trebao proširiti na Ukrajinu, a neke zapadne vlade su oprezne prema bilo kakvom potezu koji bi Savez mogao dovesti bliže ratu s Rusijom.

Ukrajinske snage krenule su u protuofanzivu na jugoistoku u pokušaju da ponovno zauzmu dijelove okupirane zemlje, a Rusija je prethodno snažno utvrdila svoje položaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije