Ukrajina na putu do članstva u EU: Evo koliko je uslova ispunjeno

1
Fena
Ukrajina na putu do članstva u EU: Evo koliko je uslova ispunjeno
Foto: AA / Ukrajina

U izvještaju Evropske unije (EU), koji će biti objavljen tokom ove sedmice, navodi se da je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova za početak pregovora o članstvu, saopćila su izvori iz EU, a izvršni organ bloka je spreman da istakne napredak postignut uprkos ratu koji je pokrenula invazija Rusije.

U vrlo simboličnom potezu, EU je Ukrajini odobrila formalni status kandidata za članstvo prije godinu dana - četiri mjeseca nakon što je Rusija napala tu zemlju u jeku njenih napora da nastavi s integracijom sa Zapadom.

EU je, međutim, postavila sedam uslova - uključujući reformu pravosuđa i suzbijanje korupcije - za pokretanje pristupnih pregovora. Ukrajina je pozvana na početak pregovora ove godine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Izvještaj izvršnog organa EU, Evropske komisije, prekretnica je u tom procesu, za koji se pristalice nastojanja Ukrajine za brzim pristupom EU nadaju da će kulminirati odlukom 27 zemalja članica bloka u decembru da započnu pregovore s Kijevom.

Dvojica visokih zvaničnika EU koji su upoznati s izvještajem, koji još nije objavljen u javnosti, izjavili su da je Ukrajina do sada ispunila dva uslova. Jedan od zvaničnika je rekao da se to odnosi na reformu pravosuđa i medijska prava, te dodao da je fokus u izvještaju na pozitivnim stvarima.

"Postoji napredak. Izvještaj će biti umjereno pozitivan. Ne radi se o uljepšavanju stvarnosti, nego o prepoznavanju napretka. Bilo je istaknutih slučajeva borbe protiv korupcije", izjavila je osoba koja je govorila pod uslovom da ostane anonimna.

Joe Biden: Putinova prijetnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja je 'stvarna'

Joe Biden: Putinova prijetnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja je 'stvarna'

Ukrajina je posljednjih mjeseci prošla kroz nekoliko slučajeva korupcije na najvišem nivou, uključujući pritvaranje predsjednika njenog Vrhovnog suda zbog sumnje da je primao mito od 2,7 miliona dolara (4.84 miliona KM).

Osim snažnijih napora protiv korupcije, drugi uslov uključuje reforme ukrajinskog Ustavnog suda i organa za provođenje zakona, mjere protiv pranja novca, kao i zakone za obuzdavanje oligarha i zaštitu prava nacionalnih manjina.

Treći izvor, takođe zvaničnik EU upoznat s preporukama bloka Ukrajini o vladavini prava, dodao je: "Što se tiče reformi, čaša bi bila napola puna, nikada ne bismo usvojili negativan ton prema Ukrajini u ovom trenutku. Reforme pravosuđa su doživjele određeni napredak, iako još uvijek postoje ključne koje treba provesti. Nije sve zadovoljavajuće".

Rusija izvela veliki zračni napad na Ukrajinu: Na udaru Kijev

Rusija izvela veliki zračni napad na Ukrajinu: Na udaru Kijev

Zvaničnik je istakao da je Ukrajina imenovala nove šefove specijaliziranog tužilaštva za borbu protiv korupcije i nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije, prema potrebi, iako je njen zakon o borbi protiv oligarha iz 2022. smatran nedovoljnim, između ostalih.

Izvještaj, koji je najavljen kao privremena ažurirana verzija prije formalnije procjene u oktobru, bit će upućen na 27 nacionalnih ambasadora EU u sjedištu bloka u Briselu u srijedu 21. juna, a zatim na sastanku ministara evropskih poslova u Stockholmu u četvrtak, 22. juna.

Svih 27 zemalja članica EU ima posljednju riječ o tome da li i kada otvoriti pregovore o članstvu s Kijevom.

Olaf Scholz: Rusko-ukrajinski rat bi mogao potrajati duže, moramo biti spremni na to

Olaf Scholz: Rusko-ukrajinski rat bi mogao potrajati duže, moramo biti spremni na to

Da bi se kvalificirala, Ukrajina bi morala uskladiti svoje zakone s brojnim opsežnim standardima EU, u rasponu od klime do rada. U praksi, put Ukrajine ka članstvu će potrajati godinama, a malo njih vjeruje da se zemlja može pridružiti dok je u ratu s Rusijom.

Susjedi Ukrajine na istočnom krilu EU, Poljska i baltičke zemlje, općenito podržavaju brzi put za Kijev, dok su zapadne, starije zemlje članice bloka, uključujući Francusku, Njemačku i Holandiju, 'hladnije' po pitanju te ideje, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije