Olaf Scholz: Rusko-ukrajinski rat bi mogao potrajati duže, moramo biti spremni na to

3
AA
Olaf Scholz: Rusko-ukrajinski rat bi mogao potrajati duže, moramo biti spremni na to
Foto: EPA / Olaf Scholz, njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je da bi rusko-ukrajinski rat mogao potrajati duže i kako se za to treba pripremiti.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji održanoj u Berlinu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Scholz je naveo da je glavna tema sastanka bila priprema za NATO samit u Vilniusu.

Ističući da će samit biti sastanak na kojem će se detaljno raspravljati o ratu Rusije protiv Ukrajine i kako se nositi s njegovim posljedicama, Scholz je rekao da bi "rat mogao potrajati duže. Moramo biti spremni na to."

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ističući da mu je vrlo važno imati Finsku i Švedsku za stolom kao saveznike u Vilniusu, Scholz je rekao:

"S generalnim sekretarom NATO-a razgovarali smo i o sigurnosti kritične infrastrukture, posebice u Sjevernom moru."

Na pitanje hoće li biti službenog poziva Ukrajini za pridruživanje NATO-u, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao kako razgovaraju o tome kako Ukrajinu približiti Savezu.

"Ne razgovaramo o službenoj pozivnici na samitu u Vilniusu i njegovim pripremama. Razgovaramo o tome kako Ukrajinu možemo približiti NATO-u i u toku su konsultacije. Slažemo se da su vrata NATO-u otvorena. Pokazali smo to pozivom za Švedsku i Finsku. Također se slažemo da smo rekli da će Ukrajina postati članica. Rusija nema pravo veta na odluke NATO-a. Slažemo se da je trenutačno najvažniji i najhitniji zadatak osigurati nastavak postojanja Ukrajine kao nezavisne i suverene zemlje u Europi", poručio je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije